Pravi muškarac uvek nađe način da bude ostavljen 😎

Odnedavno se na RED televiziji emituje najnekonvencionalniji jutarnji program na Balkanu - Zornjak. Kroz njega nas vodi poznati voditelj, šoumen, glumac i reditelj Dragan Marinković Maca.

Inspirisani nazivima nekih od filmskih-serijskih ostvarenja u kojima je Maca igrao (Pečat; Krv nije voda; Viza za budućnost; Lud, zbunjen, normalan; Ostavljeni; Neprijatelj; Kriza srednjih godina; Novembarski čovek; Politika i drugi zločini; Lažni svedok; Naknadno; Psi laju, vetar nosi; Ubice mog oca i Ne diraj mi mamu) postavili smo mu pitanja koja asociraju na nazive ovih dela.

Koja pesma je tvoj lični pečat?

IZVOR: YT / Frank Sinatra

Šta je izreka krv nije voda značila nekad, a šta znači danas?

Ono što je značila nekad znači i danas. Mada, mislim da braća po duši su mnogo bolja nego braća po krvi. Može ista krv teći u vama a da se ne kontate u životu i da imate dijametralno suprotne stavove. Ali kad prepoznam srodnu dušu u prijatelju, ili bilo kakvoj drugoj vrsti odnosa, onda je to mnogo smislenije.

Bez koga nikada ne bi podneo vizu za budućnost?

Jedino me interesuje sadašnjost, ne bih nikada podnosio vizu za budućnost. Za prošlost me baš briga, bilo pa prošlo, njoj se mogu samo smejati. Tako da me interesuje samo danas, sve drugo je manje-više irelevantno.

Da li si najviše u životu bio lud, zbunjen ili normalan?

A ne znam... Niti lud, niti zbunjen, niti normalan... Samo svoj. 😎 Ja ne bih bio ja da nisam napravio neke stvari koje sam napravio. Svemu dajem neki svoj lični pečat. Treba biti univerzalan, jedinstven, to je sve. Ne treba nikad tražiti idola u nekome ili pokušati ličiti na nekog, biti falsifikat originala.

Jesi li više ostavljao ili bio ostavljen?

Uvek ostavljen! Pravi muškarac je uvek ostavljen. Mi muškarci smo duševni, ne možeš nekog ostaviti. Uvek odigraš tako da si ti ostavljen. Ne možeš reći: Devojčice, pa-pa. Ima 1.000 drugih načina da dođeš do svoje slobode. 😈

Neprijatelj tvoga prijatelja tebi je...?

Neprijatelj mog prijatelja je šupak. Ja sam ona stara garda koja ima kodeks i obraz. Samo tako i nikako drugačije. Sve drugo je lažnjak današnjice i onoga kako ljudi danas odrastaju i žive.

Šta je kriza srednjih godina? Jesi li je upoznao?

Ne znam ja to! Krajem decembra lagano ulazim u magareće godine, daleko je to. Videću, pa ću vam javiti. 😉

Novembarske kiše ili prvoaprilske laži?

Oktobarske kiše i april u Beogradu. Sve drugo je bezveze, sa dva z.

Politika je kompromis uz zločine ili zločin bez kompromisa?

Da ne bih ispao banalan i citirao Balaševića, reći ću da verovatno moraš biti rođen da budeš političar. Mislim da moraš biti rođen za sve, za političara, za mafijaša, ili bilo koje drugo zvanje. Ono što mogu trenutno preporučiti onima koji nas čitaju, a što bi možda bio moj najbolji odgovor 👇👇:

IZVOR: YT / Socratica

Da li bi lažno svedočio za prijatelja koga sud opravdano krivi? Obrazloženje...

U, je**te, kakvo pitanje 😏. Treba prvo napraviti distinkciju između prava i pravde. Ne bih lažno svedočio ako je u pitanju nešto što ne bih želeo meni da se desi. A ako je zavrnuo, na primer, banku, normalno da bih. 😈

Šta misliš, kako je lingvistički nastala reč naknadno?

Reč naknadno verovatno je nastala lingvistički kao što je nastala kotlokrp. 🤔 Možda od naknade, pa naknadno, nadoknađuješ nešto. Nadoknaditi, pa kao dođem ti nešto. Iako mi je na Akademiji bio profesor jedan od najboljih lingvista Milan Šipka, nisam sasvim siguran.

Zanemaruje li se u našem društvu uloga oca u vaspitavanju deteta u odnosu na ulogu majke?

Užasno se zanemaruje! 😡 Imaju te narodne umotvorine: Što je vo teletu, to je otac detetu ili "otac kolac". (Ovde se Maca ispsovao za sve pare, ali cenzurisali smo! 🤫) To je fašizam prema nama roditeljima-očevima, muškarcima. Otac je otac, isto veoma bitan u razvoju deteta kao i majka. Mislim da je, najblaže rečeno, nepristojno što gotovo po difoltu u slučaju razvoda dete ide majci. Zbog čega, izvini? Otac može biti svako, ali tata je tata. 💗 Ja sam samohrani otac... U svakom slučaju, živele i mame i tate. 👨‍👩‍👧‍👦 Takođe, vrlo često se zanemaruje nasilje nad muškarcima u odnosu na nasilje nad ženama, pogotovo kada su u pitanju neke VIP ličnosti. Ovo je vrlo široka tema, o kojoj bi se moglo pričati godinama.

Odnese li uvek vetar ono što psi izlaju?

Zavisi, sve je relativno, što bi reko Albert. U svakoj istini ima zablude, u svakoj zabludi istine. Dve stvari koje nas apsolutno degradiraju, a mislim na celi Balkan, jesu predrasude i lažni moral. To je ono što nas sputava i zato smo tu gde jesmo, na margini svih dešavanja. Što bi reko Meša Selimović, ni sa kim se istorija nije tako poigrala kao sa nama; do juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali nešto drugo, stali smo na pola puta, zabezeknuti.

Zašto muškarci posegnu za nasiljem nad ženama ako često ponavljaju ne diraj mi mamu?

Da odgovorim kratko i jasno, to nisu muškarci, to su pi**ice. Ako te budala nervira, odeš, potražiš lepše utočište. To mi nikad neće biti jasno: kako voli svoju sestru, majku, a ovamo nekog maltretira? Treba biti civilizovano biće. Stop nasilju nad ženama i stop nasilju nad muškarcima.

Raskoljnikov je Napoleon ili vaška? Obrazloženje...

Ne vidim Raskoljnikova kao vašku. Niti kao Napoleona. Ubio je babu lihvarku, hm... 🤔 On je ponegde i makijavelista, ali u svakom slučaju rebel. Ni da ga osudi Bog, ni sud. Njega je osudila njegova savest. Kao što sam već rekao, svako je rođen za nešto. Da li je sam njegov čin okej ili nije, o tome se može raspravljati. On je vrlo kompleksan lik. Bilo bi sjajno odigrati njegovu ulogu. Isto tako je i njegova Sonja kompleksan lik, za koji možeš imati opravdanje ili ne.

Poruka za naše gledaoce, slušaoce i čitaoce?

Gledajte RED TV, gledajte Zornjak. Ono što je lepo jeste da nema teških tema. Televizija bez teških tema, repetiranih obrva, političke situacije, a tako nešto nam je potrebno. Da li vam je sam sadržaj interesantan ili nije, to zavisi od publike. Svaka roba ima svoga kupca. Tu smo na tržištu, pa ono, izvol'te... 😎 Format kojim se ja bavim - Zornjak - sa svojim timom ljudi, vrlo mi je drag jer je nekonvencionalan, zabavno-edukativnog karaktera. Imamo divne goste koji imaju šta reći, imaju zvanje, znanje i obrazovanje, što mi je vrlo drago. Uspevamo svako jutro od 8 do 10 da uplovimo siti i srećni, veseli i zadovoljni, u novi radni dan. Ostanite na RED TV-u, želim vam zdravlje i uspeha. I čitajte!

Autor: Sanja Vuković

#Dragan Marinković

#RED intervju

#maca