Pripremljen bogat izložbeni i koncertni program

Tradicionalna manifestacija Dani Beograda biće održana i ove godine od 16. do 19. aprila.

Dani Beograda proslavljaju se od 2003. godine u organizaciji Skupštine grada. Njihovo obeležavanje uvek traje od 16. do 19. aprila i ima posebnu istorijsku simboliku.

Naime, 16. aprila 878. godine u jednom pismu pape Jovana VIII, prvi put je pomenuto slovensko ime Beograda. Takođe, 19. aprila 1867. godine, srpski knez Mihailo Obrenović je primio ključeve grada Beograda od beogradskog muhafiza Ali Riza-paše, na svečanosti na početku Kalemegdana iz pravca Knez Mihailove ulice, nakon koje je turska vojna posada napustila Beogradsku tvrđavu. Ovime je Beograd u potpunosti prešao pod upravu Kneževine Srbije, a jedini simbol tada još uvek sultanovog suvereniteta bio je osmanski barjak koji je ostao na tvrđavi.

IZVOR: TW / @sicveO11

I ove godine, predviđen je bogat kulturni program kojim će biti obeleženi Dani Beograda. Na Trgu republike biće otvorena izložba fotografija Riste Marjanovića, srpskog ratnog reportera iz Prvog svetskog rata i trajaće do 20. aprila. U nedelju 17. marta u 11 časova, ovde će koncert održati Leontina i dečji hor Čarolija.

Istog dana u 14 časova, održaće se i koncert Pesme o Beogradu, na kojem će nastupati Dušan Svilar, Ana Stanić, Ivana Peters, Ivan Milinković, Lena Kovačević, Vlada i Bajka...

Ceo program možete pogledati na sajtu manifestacije Dani Beograda.

Autor: redportal.rs

#Ana Stanić

#Dani Beograda

#Dušan Svilar

#Ivan Milinković

#Izložba

#Trg republike

#ivana peters

#koncert

#koncerti

#lena kovačević

#leontina