Sastavni deo Festivala čini i edukativni program za mlade

Osmi međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade SAXperience biće održan u Beogradu od 28. septembra do 1. oktobra 🎵🎷🎶. Osim vrhunskih koncerata i premijera kompozicija za saksofon domaćih autora, program upotpunjuje bogat prateći program, koncerti za decu, džem sešni kao prilika za neformalno druženje učesnika festivala i publike. Sastavni deo Festivala čini i edukativni program za mlade, koji svoje veštine sviranja usavršavaju na majstorskim kursevima 😎.

Foto: Belgrade SAXperience Promo/Miloš Pantelić

Kao uvertira za koncerte u Beogradu najmlađa publika imaće priliku da u subotu, 25. septembra, prisustvuje koncertu MINI-SAXPERIENCE, koji će biti održan u 11 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Koncerti Mini-SAXperience posvećeni su deci i budućim profesionalnim saksofonistima 😍. Najmlađa publika ima priliku da sazna sve što je zanima o ovom instrumentu od najperspektivnijih mladih saksofonista i ansambala iz regiona.

Foto: Belgrade SAXperience Promo

U toku Festivala biće održan i majstorski kurs koji je otvoren za učenike osnovne i srednje muzičke škole, studente osnovnih, master studija, kao i diplomirane saksofoniste. Predavači na kursu, koji će se svakog dana održavati od 10 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, biće vrsni saksofonisti Alvaro Kolao Leon, članovi Morfing kvarteta Milan Savić i Damjano Grandeso.

U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo festivala Belgrade SAXperience je koncertna turneja SAXperience on Tour 😁. Cilj turneje je da publici širom Srbije nizom koncerata predstavi najeminentnije svetske saksofoniste. Takođe, značajan segment turneje je i edukacija mladih saksofonista izvan Beograda. Partneri festivala, kulturni centri i muzičke škole širom Srbije daju doprinos razvoju ovog projekta kroz organizovanje susreta učenika sa umetnicima. Neki od gradova koji su se proteklih godina našli na mapi turneje su: Smederevo, Kraljevo, Gornji Milanovac, Novi Pazar, Pirot, Leskovac, Subotica, Sombor, Novi Sad, Vršac i Niš, a želja organizatora je da se turneja proširi i na druge gradove Srbije 🚌🌎.

SAXperience on Tour će se održati od 2. do 6. oktobra u Leskovcu, Pirotu, Smederevu, Somboru i Vršcu. Na turneji će nastupiti italijanski saksofonista Damjano Grandeso, koji će izvesti program pod nazivom Electic Propaganda, kreiran u saradnji sa kompozitorom Andreom Čerom.

Foto: Belgrade SAXperience Promo

Značajno je istaći da tokom godine Belgrade SAXperience organizuje i Međunarodnu letnju školu i festival saksofona Summer SAXperience i Zimsku školu Ski SAXperience na Zlatiboru 😎. Cilj ovih škola je da se polaznicima pruži prilika da u letnjoj i zimskoj atmosferi uče od istaknutih svetskih saksofonista, kao i da se među okupljenim učenicima saksofona stvore prijateljstva iz kojih će u budućnosti proizaći i profesionalna saradnja.

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Sokoj - Organizacija muzičkih autora Srbije, Italijanski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

Foto: Belgrade SAXperience Promo

Autor: redportal.rs

#SAXperience

#koncerti

#saksofon