Vašington napao Peking da pokušava da destabilizuje region i da preti svim demokratijama

Načelnik američke ambasade u Tajvanu optužio je Kinu za provokativne vojne poteze koji su upereni protiv sigurnosti ostrvske zemlje. Sanda Oudkrk tvrdi da Peking sistematski podriva regionalni mir dok se sa druge strane "kune" da želi da ojača veze sa Tajpeijem.

Oudkirk, koja je direktor Američkog instituta u Tajvanu, nezvanične ambasade SAD, prozvala je žestoko Peking tokom govora u Američkoj privrednoj komori:

Narodna Republika Kina se sve agresivnije ponašai nigde se to ne vidi toliko kao na primeru Tajvana, gde Kina nastavlja da vrši vojni, diplomatski i ekonomski pritisak.

Dodala je da su i provokativne vojne aktivnosti u blizini Tajvana destabilizujuće, rizikuju da dođe do greške i sistematski podrivaju regionalni mir i stabilnost:

Konstantni napori od strane Pekinga da uguši međunarodni prostor Tajvana, izvrši pritisak na njene prijatelje, i da se umeša u tajvanski demokratski sistem - predstavlja direktnu pretnju svim demokratijama.

Sam tajvanski predsednik Tsai Ling-ven je prisustvovao svečanosti, što je Oudkirk takođe iskoristila da iznese zabrinutost za kinesko svrstavanje uz Rusiju.

Autor: redportal.com

#Amerika

#Brodovi

#SAD

#Suverenost

#Tajvan

#Ukrajina

#bajden

#gušenje

#kina

#rat

#rusija

#vojska