Alijansa je i zvanično pozvala Peking da ne asistira Moskvi u ofanzivi na Kijev

Državni vrh 30 zemalja koje čine NATO pozvalo je Kinu da se suzdrži od podrške Rusiji u njenom ratu u Ukrajini. Vojni savez je takođe i savetovao Peking da ne pomaže Moskvi da izbegne zapadne sankcije.

Nakon specijalnog i vanrednog NATO samita održanog danas, koji je u celosti bio posvećen vojnoj invaziji Rusije na Ukrajinu, Alijansa je izdala saopštenje koja je pored kritika na račun Moskve u sebu sadržala i upozorenja Pekingu:

Pozivamo sve države, uključujući i Narodnu Republiku Kinu, da se suzdrže od podrške ruskom ratu u bilo kom svojstvu, i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi omogućili Ruskoj Federaciji da zaobiđe sankcije. Posebno se osvrćemo na Kinu i na komentare koje su izneli njeni zvaničnici u poslednje nekoliko nedelja. Apelujemo na Kinu, da prestane da amplifikuje narativ Kremlja, posebno one koji se tiču rata i NATO alijanse.

Vojna kampanja Kremlja u Ukrajini je najveća pretnja Evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija, izneli su zvaničnici na samitu. Takođe pozvali su predsednika Rusije Vladimira Putina da odmah zaustavi rat i da povuče svoje snage iz Ukrajine.

Autor: redportal.rs

#Kijev

#Moskva

#NATO

#Peking

#SAD

#Samit

#kina

#podrška

#rat

#rusija

#sankcije