Poručila da bi zemlje članice NATO trebalo da krenu da izoluju Rusiju na svim mogućim političkim nivoima

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne sme da pobedi u ovom ratu, izjavila je danas premijerka Estonije Kaja Kalas, dodajući da je uznemirujuće videti šta Rusija radi u Ukrajini.

- Pokušavamo da učinimo sve što možemo da podržimo i pomognemo Ukrajini da se bori u ovom ratu. Putin ne sme da dobije ovaj rat - rekla je Kalasova za Si-En-En.

Premijerka Estronije, koja će prisustvovati predstojećem samitu NATO, kazala je da bi strategija alijanse trebalo da se usredsredi na okončanje rata korišćenjem "pametnog obuzdavanja", što znači da bi NATO trebalo da pređe sa "stava odvraćanja" na bezbedni stav "odbrambenog položaja".

Tako bi se, kako je istakla, podstakle države članice NATO da daju doprinos jačanju odbrane svake nacije i konačno alijanse u celini i fokusiranje na saradnju.

- Postoje određene mogućnosti koje su preskupe za bilo koju pojedinačnu državu, ali ako ih zajedno uradimo ovde u Evropi da zaštitimo naše teritorije, mi smo jači - rekla je ona i poručila da bi zemlje članice NATO trebalo da krenu da izoluju Rusiju na svim mogućim političkim nivoima.

Na pitanje o predlogu Poljske da se u Ukrajinu pošalju mirovne snage, Kalas je rekla da se prvo mora postići mir, a da Rusija ne pokazuje namere da do toga dođe. Ona je kazala i da ne vidi mogućnost trećeg svetskog rata u Evropi i da treba nastojati da se ovaj rat okonča.

Autor: redportal.rs

#Premijerka Estronije

#Ukrajina

#putin

#rat