Pokazala studija

Prema preliminarnoj studiji, posedovanje kućnog ljubimca, poput psa ili mačke, posebno 5 godina ili duže, može biti povezano sa sporijim kognitivnim padom kod starijih osoba, piše Good News Network.

- Prethodne studije su sugerisale da veza čoveka i životinje može imati zdravstvene koristi, kao što su smanjenje krvnog pritiska i stresa - rekla je autorka studije Tifani Breli sa Medicinskog centra Univerziteta Mičigen u En Arboru.

Naši rezultati sugerišu da bi vlasništvo kućnih ljubimaca moglo biti i zaštita od kognitivnog pada.

Studija je proučavala kognitivne podatke od 1.369 starijih odraslih osoba prosečne starosti od 65 godina koji su imali normalne kognitivne veštine na početku studije.

Ukupno 53% imalo je kućne ljubimce, a 32% su bili dugogodišnji vlasnici kućnih ljubimaca, definisani kao oni koji su posedovali kućne ljubimce 5 ili više godina.

Tokom 6 godina, kognitivni rezultati su se sporije smanjivali kod vlasnika kućnih ljubimaca. Ova razlika je bila najjača među dugogodišnjim vlasnicima kućnih ljubimaca. Uzimajući u obzir druge faktore za koje se zna da utiču na kognitivne funkcije, studija je pokazala da su dugoročni vlasnici kućnih ljubimaca, u proseku, imali kognitivni kompozitni rezultat koji je bio 1,2 poena viši za 6 godina u poređenju sa vlasnicima kućnih ljubimaca koji nisu vlasnici.

- Pošto stres može negativno uticati na kognitivne funkcije, potencijalni efekti smanjivanja stresa zbog posedovanja kućnih ljubimaca mogli bi da pruže uverljiv razlog za naše nalaze - rekao je Brali.

Više o samoj studiji možete pročitati OVDE.

Autor: goodnewsnetwork.org

#ljubimci

#mačka

#pamćenje

#pas