Studija pokazala da su žene više uživale u hrani tokom pandemije

Žene su u poslednjih godinu dana više od muškaraca žudele za ukusnom hranom, kao odgovor na stres tokom pandemije, sugeriše novo istraživanje. Mali problem predstavlja činjenica da je ono što je ukusno najčešće i nezdravo.

Studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da je stres izazvan pandemijom doveo do veće potrošnje šećera i masne hrane, posebno među ženama.

Ovo istraživanje je analiziralo mali uzorak od 31 učesnika koji se sastojao od 16 muškaraca i 15 žena. Istraživanje se odvijalo 14 meseci pre i tokom pandemije koronavirusa, sagledavajući unos hranljivih sastojaka za svakog pojedinca tokom 2 radna dana i 1 vikenda.

Istraživači su proučavali unos kalorija iz čvrste hrane, poput voća i povrća, kao i grickalica i gaziranih pića, i citirali su prethodna istraživanja koja sugerišu da će žene verovatno imati veći unos šećera i zasićenih masti nego muškarci i da će više konzumirati hranu kao odgovor na stres.

- Ove promene su verovatno posledica okolnosti pandemije COVID-19, uključujući naručivanje dostave od kuće, smanjenu sigurnost posla, anksioznost zbog izloženosti virusu i nestašicu hrane - primetili su istraživači u studiji, objašnjavajući:

- Ovi podsticajni uslovi za stres možda su naveli žene da konzumiraju energetski gustu hranu, ali očigledno nisu uticale na muškarce na isti način.

Iako je studija analizirala samo mali uzorak muškaraca i žena, jedna druga studija iz SAD pokazala je svakakako da su se Amerikanci širom zemlje više odavali uživanju u hrani tokom pandemije.

U zasebnoj studiji koju je sproveo OnePoll, u okviru koje je ispitano 2.000 Amerikanaca o njihovim prehrambenim navikama, utvrđeno je da je 3/4 njih jelo kaloričniju hranu poput sladoleda i slatkiša u periodu izolacije.

Autor: redportal.rs

#hrana

#istraživanje

#muškarci

#stres

#žene