Ovo mu je bila poslednja šansa za nastavak studija

Student medicine u Indiji nedavno je uhvaćen kako vara na maturskom ispitu sa Bluetooth uređajem ugrađenim u unutrašnje uho.

Naime, 21. februara, 78 studenata medicine učestvovalo je na završnom ispitu MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery) na Medicinskom koledžu Mahatma Gandi u Indiji. Neimenovani student medicine je primljen pre 11 godina, ali je pao na završnom ispitu više puta u poslednjih nekoliko godina, i ovo je bila njegova poslednja šansa da položi. Da bi povećao svoje šanse, hirurški je ugradio Bluetooth uređaj u uvo.

Studenta je uhvatio član jednog kontrolnog tima. Dr Vivek Sate je pretresao studenta kada je pronašao mobilni telefon u skrivenom džepu njegovih pantalona. Pregledom je utvrđeno da je uređaj uključen i povezan sa Bluetooth uređajem.

Foto: Pixabay.com/ moinzon

- Polagao je ispit iz opšte medicine u ponedeljak sa još 78 drugih kada je na to mesto stigla letačka ekipa Univerziteta Devi Ahilja Bai na čelu sa zamenikom registratora Račna Takur - rekao je dr Sanjai Dikit, dekan medicinskog fakulteta.

Iako su detaljno tražili, nisu mogli da pronađu nijedan Bluetooth uređaj kod studenta. Tek kada su ga ispitivalim momak je priznao da mu je ORL hirurg (uho, grlo, nos) ugradio mikro-prijemnik boje kože u uvo.

Imati Bluetooth uređaj ugrađen ispod kože zvuči i bolno i nepraktično, jer bi implant morao da sadrži i bateriju i zapečaćeno kućište. Mnogi sugerišu da to verovatno nije bio Bluetooth prijemnik, već slušni aparat sa koštanom provodljivošću pričvršćen za kost koji vibrira i prenosi rezultujući zvuk do receptora unutrašnjeg uha preko same kosti.

Međutim, dr Anand Rai tvrdi da je implantaciju Bluetooth uređaja bilo lako izvesti i da je korišćen u Indiji još 2013.

- Vrlo je lako postaviti Bluetooth u uši. Privremeno je pričvršćen za uho i može se ukloniti. Takvu tehniku je koristio i Viapam da bi završio svoj lekarski pregled pre 8 godina - rekao je dr Rai.

Autor: redportal.rs

#bluetooth

#ispit

#medicina

#student