Ovo je izjavio danas britanski premijer Boris Džonson

Britanija bi mogla da blokira ruske kompanije u prikupljanju kapitala na Londonskoj berzi i da razotkrije njihovu imovinu i vlasništvo koje imaju u Londonu i drugde, ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

- Ono što radimo je targetiranje određenih ruskih banaka, ruskih kompanija kako bi se obezbedilo preduzimanje koraka, i čak preduzimanje daljih koraka otrktivanjem fasada ruske imovine bilo u ovom gradu ili negde drugde... kao i fasada kompanija u ruskom vlasništvu - rekao je Džonson novinarima.

Dodao je da paket mera obuhvata "takođe preduzimanje koraka za sprečavanje ruskih kompanija da prikupljaju kapital na londonskom finansijskom tržištu", ocenivši da je reč o "veoma, veoma teškom paketu".

Džonson je naveo da, iako je uočio neke znake otvaranja za diplomatsko rešenje sa Rusijom oko Ukrajine, najnoviji obaveštajni podaci o tome šta se dešava na terenu i dalje nisu ohrabrujući.

Britanija, Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi saveznici upozorili su da će smesta uvesti teške ekonomske sankcije Rusiji ako dođe do bilo kakve invazije. Rusija kaže da ne planira invaziju i da se deo njenih vojnih jedinica vraća u svoje baze nakon završene vojne vežbe.

Britanija je prošle nedelje donela novi zakon koji joj omogućava da uvede šire sankcije nego što je ranije mogla ruskim pojedincima i privrednim subjektima za koje utvrdi da destabilizuju Ukrajinu ili podržavaju rusku vladu.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Londonska firma

#ruske firme