Krizni štab najverovatnije zaseda sledeće nedelje

Kako prenosi portal Novosti, Srbija je sa prosekom od 794,5 inficinarih koronom u sedam dana na 100.000 stanovnika na 26. mestu u Evropi, čitave 24 pozicije ispod Danske koja je prva i koja je od 1. februara ukinula antikovid mere.

Kod nas mere postoje uglavnom samo na papiru, pa Krizni štab čije je zasedanje nezvanično najavljeno za sledeću nedelju, formalno može da ukine ono što se u praksi uglavnom ne poštuje.

Mnoge evropske države su uveliko najavile povratak u normalu, Holandija od 25. februara, Austrija od 1. marta, a Nemačka 20 dana kasnije.

Susedna Austrija je trenutno 10. u Evropi sa 2.447 prosečno inficiranih na 7 dana na 100.000 stanovnika, dok je Slovenija na 11. mestu. Brojevi novoinficiranih su uprkos smirivanu, i dalje višetruko veći nego kada su se zemlje zatvarale prilikom naleta kovid talasa. SZO upozorava da se epidemija pomera ka istoku Evrope.

Sa 6.298 inficiranih za poslednja 24 sata, i padom broja hospitalizovanih, Srbija sada ima značajno mirniju situaciju. Broj umrlih je još visok, što je uobičajeno za kraj talasa - u petak ih je bilo 62. Ako se i bude povećavao broj novoinficiranih, što bi moglo da se dogodi posle praznika, epidemiolozi ne očekuju da će broj pozitivnih testova premašiti 10.000 dnevno. Činjenica je, međutim, da još računaju da kroz zdravstveni sistem prolazi tek svaki treći oboleli, jer zbog blagih simptoma većina ne dolazi kod lekara. Procena je da je sad svaki 10. inficirani zaražen delta sojem.

Autor: novosti.rs

#Austrija

#Evropa

#Holandija

#Nemačka

#Pomeranje na istok

#Slovenija

#ZASEDANJE

#brojke

#korona

#koronavirus

#krizni štab

#mere

#novozaraženi

#otvaranje zemalja

#pandemija

#ukidanje mera