Krizni štab zaseda danas u 14 časova

Broj novih zaraženih virusom korona drastično raste i juče je premašio 6.000. Kovid je potvrđen kod tačno 6.089 osoba, a od posledica ove bolesti preminulo je, nažalost, 25 obolelih.

Znatno je više hospitalizovanih, zbog čega se svakodnevno povećavaju kovid kapaciteti i bolnice iz redovnog sistema rada prelaze u kovid-režim. U kovid bolnicama se leči 2.502, od kojih je u najtežem stanju, na respiratoru, 128 obolelih. U poslednja 24 časa na kovid su testirane 22.824 osobe.

Kako broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih raste iz dana u dan, Krizni štab je za danas u 14 časova zakazao hitnu sednicu. Članovi medicinskog dela Štaba već su tražili uvođenje kovid-propusnica za ulazak u restorane, kafiće, hotele, na velike događaje. NJihov zahtev u startu je odbijen kao neustavan, ali su se posle čula tumačenja da bi se ta mera ipak mogla uvesti u uslovima proglašene pandemije. I premijerka je rekla da očekuje da lekari iz Štaba ponovo predlože tu meru, a pojedini članovi najavili su uvođenje propusnica kao gotovu stvar. To bi moglo da se dogodi već danas, na sednici, ali i da se uvedu još neke restrikcije, poput smanjenja maksimalnog broja ljudi na proslavama. Sada je maksimum 500 osoba na svadbi ili nekom drugom slavlju.

U Udruženju Ivent industrija Srbije, uvereni su da neće biti ozbiljnijih restrikcija. Tvrde i da nemaju ništa protiv uvođenja kovid propusnica.

- Dosadašnja ograničenja u borbi protiv korone pokazala su se neefikasna, a uzrokoju ekonomsku štetu i zato se restrikcije koje ograničavaju rad napuštaju u većini zemalja Evrope i sveta - kažu u ovom udruženju, kako pišu Novosti.

- Ukoliko je potrebno, poštovaćemo uvođenje kovid propusnica i smatramo da je to možda najbolje rešenje u ovom trenutku. Mi moramo da nastavimo da živimo i zarađujemo, drugog nema, uprkos pandemiji. Uostalom, naša sezona trajaće još mesec i po dana i ne vidim da će zabrana svadbi i drugih veselja sprečiti dalje širenje virusa, jer uporedo se održavaju i brojne utakmice, koncerti...

Kovid propusnice i vakcinaciju apsolutno podržavaju i u Poslovnom udruženju hotelijera i restoratera Srbije (HORES).

- Mi smo protiv zatvaranja i ograničavanja radnog vremena, ali smo za apsolutno poštovanje zdravstveno-higijenskih mera koje su propisane - kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.

- Svako ko je vakcinisan trebalo bi da može normalno da funkcioniše, a ne možemo da brinemo o onima koji nisu.

Autor: Novosti / redportal.rs

#kovid

#kovid propusnice

#krizni štab

#pandemija