Kazahstanski dalekovod koji povezuje gusto naseljeni južni Kazahstan i dve susedne zemlje sa velikim elektranama u severnom Kazahstanu isključen je jutros zbog vanrednih situacija

U centralnoazijskim državama Kazahstanu, Uzbekistanu i Kirgistanu došlo je do nestanka struje u velikim gradovima, rekli su zvaničnici i stanovnici nakon što je glavni dalekovod u Kazahstanu prekinut. Mreže tri bivše sovjetske republike su međusobno povezane, a preko Kazahstana su povezane na rusku električnu mrežu koju mogu da koriste u slučaju neočekivane nestašice.

Ali kazahstanski dalekovod sever-jug, koji povezuje gusto naseljeni južni Kazahstan i dve susedne zemlje sa velikim elektranama u severnom Kazahstanu i ruskom mrežom, isključen je jutros zbog vanrednih situacija u centralnoazijskoj mreži, saopštio je mrežni operater KEGOC.

Zastoji su prijavljeni u najvećem gradu Kazahstana, Almatiju, i nekoliko velikih južnih gradova u blizini granice sa Uzbekistanom i Kirgistanom. Vlasti u Uzbekistanu i Kirgistanu saopštile su da će ponovo pokrenuti elektrane nakon vanrednog gašenja i da će u početku biti isključene iz centralnoazijske mreže.

Autor: redportal.rs

#Kirgistan

#kazahstan

#struja

#uzbekistan