Kazahstan pozvao sve države ODKB da pomognu

Snage Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, koji čine Jermenija, Rusija, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan, otputovale su u Kazahstan, gde protesti na ulicama više gradova eskaliraju iz minuta u minut. Demonstranti su zbog drastičnog skoka cena goriva sinoć zapalili prostorije skupštine, dok je vlada podnela ostavku. Predsednik Kasim-Žomart Tokajev proglasio je vanredno stanje i pozvao saveznike da pomognu u smirivanju sukoba.

- U skladu sa odlukom Saveta za kolektivnu bezbednost 6. januara 2022. godine, kolektivne mirovne snage poslate su u Kazahstan na ograničeno vreme radi stabilizacije i normalizacije situacije - saopštio je sekretarijat ODKB.

Glavni zadaci mirovnih snaga biće očuvanje važnih državnih i vojnih objekata i pružanje pomoći organima za sprovođenje zakona Kazahstana, radi stabilizacije situacije i vraćanju u pravni okvir.

IZVOR: TW / bad_immigrant

Kako navodi organizacija, ruski deo mirovnog kontingenta stiže Kazahstan, a prve mirovne jedinice već su počele da izvršavaju svoje zadatke.

Kazahstan je poslao zahtev šefovima država članica ODKB da pomognu u rešavanju krize ranije ove nedelje nakon što je predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao da se nemiri smatraju invazijom bandi obučenih iz inostranstva.

Masovne proteste u Kazahstanu izazvalo je povećanje cena goriva ranije ovog meseca. U najmnogoljudnijem gradu u zemlji - Almatiju, izbila je nasilna pobuna, a jutros su i pucnji odjekivali gradom, pri čemu je na desetine demonstranata "likvidirano", saopštio je tamošnji MUP.

Širom zemlje isključeni su internet servisi, a ugašeni su i brojni TV kanali.

Trenutno je u toku kontrateroristička operacija u Almatiju, dok se veruje da nekoliko stotina demonstranata još uvek zauzima centar grada.

Autor: nova.rs

#Ruska vojska

#Sukobi

#kazahstan

#krenula

#rat