Vlasti u gradu Lira u Ugandi zabranile su ženama da sede na prednjim sedištima kamiona koji prevoze ljude na pijace

Lokalne vlasti u gradu Lira u Ugandi zabranile su ženama da sede na prednjim sedištima kamiona koji prevoze ljude na pijace širom grada.

Posle teške kamionske nesreće koja se dogodila 10. januara, u kojoj je život izgubilo 9 osoba, a povređeno 19, žene više ne smeju da voze napred ovakvim kamionima u gradu. Policija je zaključila da je uzrok nesreće prebrza i preopterećenje kamiona, ali su lokalne vlasti u Liri odlučile da su krive i žene koje su sedele u prednjem delu vozila pored vozača.

Naime, kako navode nadležni, njihov izgled dekoncentriše muške vozače, zbog čega dolazi do nezgoda. Zabrana se odnosi na putnike koji putuju iz Lire na obližnje pijace. Kako navode nadležni, prodavačice na pijaci su često "neprikladno" obučene i žele da sednu u prednji deo vozila, a muškarci ne mogu da se kontrolišu, pa izazivaju saobraćajne nezgode.

Predstavnik jednog prevoznika Lira rekao je da su vozači oni koji su nedisciplinovani i ne poštuju zakon jer vlasnici kamiona ne zapošljavaju kvalifikovane ljude, ali je dodao da svi moraju da poštuju novu odluku.

Autor: redportal.rs

#Uganda

#grad

#muškarci

#vožnja

#žene