Hadžihafizbegović poručuje da su u Banja Luci i Beogradu na vlasti fašisti koji ne žele da priznaju genocid u Srebrenici

Hadžihafizbegovic poručuje da su u Banja Luci i Beogradu na vlasti fašisti koji ne žele da priznaju genocid u Srebrenici.

Predsednica Helsinškog komiteta Srbije Sonja Biserko podvlači, “istina je mnogo gora od priče Jasmile Žbanić” i danas 26 godina nakon rata i genocida aktuelna, posebno u vreme pretnji miru, i poziva na rat”, prenosi Alo.rs.

- Film je dobio visoku nagradu i priznanje i time je skrenuta pažnja i na ono što se trenutno dešava u BiH. Jedna strana, a to je RS ponovno želi da stvori svoju vojsku, vojsku RS koja je počinila takve strašne zločine i koja se izdvaja u haškim presudama za genocid u Srebernici. I zato je ova inicijativa izuzetno važna - dodaje Biserko.

Film je poruka i za međunarodnu zajednicu koja je propustila svoju priliku u Srebrenici. Emir Hadzihafizbegović jedan od glumaca u filmu podvlači da je i upozorenje za sve one predstavnike, koji samo posmataraju što se danas dešava u Bosni i Hercegovini.

- Nek nas više stvarno ne smatraju nekim budalama i nek ne podcenjuju našu inteligenciju ovi iz međunarodne zajednice. Kada dođu i kažu na političkim liderima je da se dogovore i taj termin pomirenja naroda, narodi se nikada nisu svađali. Sasvim je izvesno da je fašizam u političkom smislu i dalje proaktivan i da ga treba jasno označiti. I zbog toga ga vlast ne želi pustiti ni u Beogradu, ni u Banja Luci - rekao je.

Autor: alo.rs

#Sonja Biserko

#srebrenica