Ljudi moraju da shvate koliko je negativan uticaj mesne industriju na životnu sredinu, naročito u slučaju govedine koja se gaji na megafarmama

Ako budemo jeli manje mesa to može da bude ključno za ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, a može da zaštiti i turističku industriju od koje u velikoj meri ekonomski zavisimo. Ovo je poručio Alberto Garson, ministar zadužen za potrošačka pitanja u španskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, Španci moraju da shvate koliko je negativan uticaj mesne industriju na životnu sredinu, naročito u slučaju govedine koja se gaji na megafarmama. Zato ministar smatra da bi građani trebalo da povedu računa o svojim prehrambenim navikama.

Kako je za Gardijan objasnio, ljudi najčešće za efekat staklene bašte vezuju automobile i prevoz, smatraju da su oni glavni zagađivači, a najmanje upiru prstom u mesnu industriju. Takođe, ministar kaže i da je geografski položaj Španiju stavio u ranjivu poziciju što se tiče klimatskih promena, kao i da je ta zemlja u opasnosti da zauvek nestane u obliku kakav nam je danas poznat.

- Ako se odmah ne pokrenemo, klimatske promene neće biti jedini problem. Biće to trostruka kriza u kojoj će doći do gubitka bioraznolikosti, zagađenja i klimatskih promena - rekao je ministar Garson ističući da bi to bio kraj za Španiju.

Garson kaže da Španci ne treba u potpunosti da jedu meso, ali bi trebalo da prihvate sugestije i jedu manje.

- Ekstenzivna poljoprivreda je ekološki održiv način uzgoja goveda i ima veliki udeo u delovima Španije kao što su Asturias, delovi Castilje, Andaluzije i Ekstremadura. To je održivo; ono što nije nimalo održivo jesu te takozvane megafarme u kojima ima i do 10 000 grla. One zagađuju zemljište, vodu i na kraju prodaju to nekvalitetno meso - objasnio je ministar Garson.

On je ukazao i da postoji izveštaj koji je pokazao 20 stočarskih kompanija odgovorno za više emisija gasova nego Nemačka, Britanija ili Francuska. Prosečan Španac pojede više od kilograma mesa nedeljno, iako državna agencija za hranu preporučuje ljudima da jedu između 200 i 500 grama. Takođe, nedavno je predstavljen i podatak da Španija troši više mesa od bilo koje druge zemlje EU.

Autor: redportal.rs

#Meso

#Ministar

#ekološke posledice

#Španija