Ovim gasovodom, dugim 1.234 kilometra, bi se udvostručila godišnja količina gasa, a koja bi se direktno isporučivala Nemačkoj

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da će gasovod do Nemačke Severni tok 2 značiti niže cene gasa za evropske države.

Nadležni u Nemačkoj i Evropskoj uniji trebaju odobriti upotrebu ovog gasovod, čija je gradnja koštala 11 milijardi dolara. Pretpostavlja se da konačna odluka neće biti donesena u prvoj polovini sledeće godine.

Iz ruske energetske kompanije Gazprom su jučer, 29. decembra, saopštili sa su potpuno spremni za isporuku gasa novim gasovod. Putin uverava da bi se Severnim tokom brzo stabiliziralo tržište, odnosno da bi gas bio jeftiniji. Kako je kazao, to bi se odmah osetilo.

Ovim gasovodom, dugim 1.234 kilometra, bi se udvostručila godišnja količina gasa, a koja bi se direktno isporučivala Nemačkoj.

Njime nisu zadovoljni u Sjedinjenim Američkim Državama, Ukrajini i Poljskoj, jer strahuju da će se time povećati uticaj Rusije nad Evropom. SAD se protivljenjem Severnom toku konfrontira ostvarivanju ruskih interesa u Ukrajini, koja je trenutno značajna tranzitna država u distribuciji gasa.

Autor: redportal.rs

#gasovod

#putin

#severni tok 2