Novi skok cene gasa u Evropi

Nemački energetski regulator obustavio je u utorak proces davanja sertifikata za ruski gasovod Severni tok 2, što predstavlja poslednji u nizu zastoja ovog kontroverznog projekta.

Za naftovod koji je završen ranije ove godine nakon višemesečnih kašnjenja i neuspeha, usled sankcija SAD osmišljenih da ga osujeti, sada je potrebno odobrenje nemačkih vlasti pre nego što bude stavljen u upotrebu.

Nemački regulator je saopštio da ne može da nastavi sa sertifikacijom gasovoda jer je Nord Stream 2 AG, kompanija pod kontrolom Gasproma koji je vlasnik gasovoda, registrovana u Švajcarskoj, a ne u Nemačkoj.

- Nakon detaljnog pregleda dokumentacije, regulatorno telo je zaključilo da bi bilo moguće sertifikovati operatera gasovoda Severni tok 2 samo ako je taj operater organizovan u pravnoj formi prema nemačkom zakonu - navodi se u saopštenju regulatora u utorak.

Cena akcija Gasproma je pala za 2% nakon ove vesti, koja dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa problemima u snabdevanju gasom, a Rusija je optužena da je obustavila isporuke u pokušaju da iznudi odobrenje za Severni tok 2.

Kompanija Nord Stream 2 AG pristala je da osnuje nemačku podružnicu koja će upravljati nemačkim delom gasovoda, navodi se u saopštenju regulatora.

- Procedura sertifikacije će ostati suspendovana sve dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu - stoji u saopštenju.

Kada se taj proces završi, period sertifikacije će se nastaviti. Prema nemačkom zakonu, regulator ima 4 meseca da pregleda dokumentaciju i donese odluku o tome da li će odobriti gasovod.

To je samo poslednje u nizu odlaganja za Severni tok 2, koji je poslednjih godina opterećen kašnjenjima i zastojima usled eskalacije tenzija između Rusije i Zapada.

Naftovod su žestoko kritikovale mnoge evropske zemlje, uključujući ključnog nemačkog saveznika Francusku, kao i Poljsku i baltičke države, koje ga vide kao rusko geopolitičko oružje. Neprijateljstvo Vašingtona prema projektu zabilo je klin između SAD i Nemačke pod administracijom Donalda Trampa.

Novi američki predsednik Džo Bajden je ranije ove godine sklopio dogovor sa Nemačkom da odustane od protivljenja projektu, pri čemu se Nemačka obavezala da će podržati Ukrajinu, koja gubi do 2 milijarde dolara godišnje na unosnim tranzitnim naknadama.

Novi gasovod, koji povezuje Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora, prolazi pored postojeće gasne veze Severnog toka. Kada budu pušteni u rad, ova 2 gasovoda bi mogla da čine 60% ruskog izvoza gasa u Evropu.

Evropske trenutne cene gasa — koje su već bile povišene zbog kršenja snabdevanja širom kontinenta — skočile su za dodatnih 5% zbog ovih vesti o zaustavljanju Severnog toka 2.

Autor: redportal.rs

#Nemačka

#Severni tok

#gasovod

#rusi nemci

#rusija

#rusija nemačka

#severni tok 2