Nemoguće je proceniti razmere ove vrste kriminala

Trojica muškaraca u srednjim godinama ispričala su Jutarnjem listu kako su u lekarskim ordinacijama u Zagrebu i Karlovcu dogovarili lažno vakcinisanje sa medicinskim osobljem.

Četiri kategorije građana u ovom trenutku u Republici Hrvatskoj mogu doći do kovid potvrda: osobe vakcinisane protiv ove bolesti, oni sa negativnim PCR ili brzim antigenskim testom i oni koji su preboleli korona virus, i to 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

Ona četvrta grupa građana nije prebolela kovid-19, ne pada im na pamet da se vakcinišu a isto tako ne žele da gube vreme ni na neugodna i "prečesta" testiranja. Oni su svoju kovid potvrdu jednostavno kupili za keš, piše Index.hr.

Sagovornici Jutarnjeg lista su trojica muškaraca u dobi od 35 do 50 godina. Jedan od njih otišao je do kraja i za 1.000 kuna (oko 130 evra) kupio kovid potvrdu, drugi je bio u ordinaciji i samo je trebalo da realizuje dogovoreni posao ali je njega i lekara omela medicinska sestra koja je nenadano banula, a treći je odustao pre same realizacije ponude.

Takve potvrde izdaje isključivo medicinsko osoblje koje pri tom čini krivično delo krivotvorenja isprava i zloupotrebe položaja i vlasti, a naručioci, kao i posrednici u tom poslu, delo krivotvorenja isprava pomaganjem.

Nemoguće je proceniti razmere ove vrste kriminala, ali kako stvari stoje, prilično su velike. Gotovo da nema županije, navodi Index.hr, sa barem jednom ordinacijom u kojoj se može "srediti stvar".

Autor: Index.hr

#Hrvatska

#Vakcina

#covid potvrda

#vakcinacija