Skoro sve vrste raka grlića materice su uzrokovane virusima i vakcinacija može u potpunosti da eliminiše ovu bolest

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) smanjuje učestalost raka grlića materice za skoro 90%, prema opsežnoj britanskoj studiji. Britanska dobrotvorna organizacija za istraživanje raka opisala je nalaze kao istorijske jer pokazuju da vakcina spašava živote.

- Skoro sve vrste raka grlića materice su uzrokovane virusima i nadamo se da vakcinacija može u potpunosti da eliminiše ovu bolest - saopštila je organizacija.

Istraživači ističu da ovaj uspeh znači da će onima koji su vakcinisani možda trebati mnogo manje briseva grlića materice. Vakcina se nudi devojčicama od 11 do 13 godina, a vakcina se nudi i dečacima od 2019. godine.

Studija, objavljena u naučnom časopisu The Lancet, analizirala je razvoj događaja od kada je vakcina uvedena devojkama u Engleskoj 2008. godine. Ti studenti su sada u dvadesetim godinama, a studija je pokazala smanjenje i prekanceroznih izraslina i smanjenje od 87% slučajeva raka grlića materice.

- Efekat vakcine je ogroman - rekao je prof. Peter Sasieni, istraživač na King's College London. Sve u svemu, studija je otkrila da je HPV program sprečio oko 450 slučajeva raka i 17.200 prekanceroznih stanja.

U ovom trenutku, žene se pozivaju na bris svake tri do pet godina radi otkrivanja raka grlića materice, a postoji više od 100 vrsta humanog papiloma virusa. Velika Britanija je počela da koristi vakcinu koja štiti od dve vrste virusa i uskoro će uvesti vakcinu koja štiti od devet vrsta virusa, uključujući glavne uzroke genitalnih bradavica.

Devedeset devet odsto karcinoma grlića materice je uzrokovano humanim papiloma virusom, zbog čega je više od 100 zemalja počelo da koristi vakcinu u okviru planova SZO za iskorenjivanje bolesti.

Autor: redportal.rs

#HPV

#HPV vakcina

#istraživanje

#materica

#rak