Imunitet na sve vrste koronavirusa 🧐

Vakcina dizajnirana da proizvede imunitet naspram najstabilnijeg dela koronavirusa, je uspela da neutralizuje aktivnost SARS-Cov-2 u miševima. Ako efekat bude mogao da se prebaci na ljude, nešto što istraživači priznaju da je još uvek daleko, dobili bismo osiguranje protiv člana viralne porodice koronavirusa koji bi skočio sa životinje na čoveka.

Nakon prve epidemije SARS početkom 2000-ih, virolozi su shvatili da je samo pitanje vremena pre no što se susretnemo sa nečim mnogo snažnijim. Sobzirom da ne možema da znamo u detalj sa čim ćemo se boriti, ostaje nam jedini način da se vakcinišemo protiv svih zajedničkih karakteristika koronavirus porodice.

Iako je više naučnih timova napredovalo donekle u ovom problemu, glavna finansijska tela koja treba da podrže rad nisu shvatilepotrebu za brzim radom te je rad napredovao sporo usled manja finansiranja.

Međutim, sada stvari izgledaju drugačije. Tim sa Univerziteta Osaka objavio je u naučnom časopisu Journal of Experimental Medicine da su uspešno načinili veliki korak:

Na osnovu prethodnih epidemija koronavirusa, poput one kao što je bila SARS-CoV-1 i MERS-CoV, koji su svi nastali tako što je virus preskočio barijeru i uspeo da se sa životinja prebaci na čoveka, potencijal nastanka sličnih virusa u budućnosti je veoma veliki i nosi sa sobom veliki rizik po javno zdravlje. Čak i sa efikasnim vakcinama.

Velika većina COVID-19 vakcina gađa tzv. spajk protein koji virus koristi da uđe u zdrave ćelije. Međutim, spajk se zapravo sastoji od dva dela - srži i glave. Srž je velikim delom nepromenjena u svim koronavirusima koji su do sada istraženi, dok se glava razlikuje u SARS-CoV-2 u odnosu na druge koronaviruse. Da bude sve gore, glava se podosta izmenila što je dovelo velikog pada efektivnosti vakcina među novim varijantama koronavirusa.

Vakcina koja bi proizvodila antitela protiv srži bi bila efektivna protiv svih varijanti COVID-19, kao i protiv SARS i periodičnog MERS. I, nadaju se naučnici, protiv svega drugog što nas čeka u budućnosti.

To nije nimalo laka stvar za ostvariti. Imunitet je toliko zaokupljen reakcijom na spajk protein, da se vrlo malo antitela proizvede za borbu protiv srži. Naučnici sa Univerziteta Osaka mislilu sa da mogu da zaobiđu ovaj problem tako što bi napravili SARS-CoV-2 proteine koji prekriveni šećernim molekulima - time smanjijući pretnju koju organizam može da detektuje.

Kada je Kurosaki imunizovao miševe sa ovim šećernim spajk vakcinama proivodili su daleko više antitela koja su ciljala srž, Kada su potom ti miševi izloženi koronavirusu, ta antitela su odradila odličan posao u zaustavljanje virusa da ulazi u zdrave ćelije tela.

Što je takođe važno, miševi su dobili imunitet i protiv SARS-Cov-1 virusa, kao i još tri tipa virusa koji inficiraju slepe miševe ali za sada još nisu ljude

Držimo palčeve i čekamo dačlje rezultate. 🤞

Autor: www.iflscience.com

#COVID-19

#Covid19

#Korona virus

#SARS-CoV-2

#covid 19

#korona

#koronavirus