Započet novi stupanj u kliničkim testovima vakcine protiv kancera 🤩

Kada se dodao gas na istraživanje potencijala mRNA vakcina i kada su došle u centar zbivanja sa izbijanjem pandemije, počele su masovne špekulacije o tome kako i na koji način bi se one mogle iskoristiti i u drugim oblastima medicine.

Sada je u istraživanju i testiranju napravljen još jedan veliki korak - u drugoj fazi kliničkog testiranja BioNTech mRNA kancer vakcine po prvi put jedna osoba je dobila dozu. Tretman BNT111 će biti kombinovan sa već postojećom imunoterapijom i lekovima sa ciljem borbe specifičnog tipa melanoma u poodmaklom razvoju.

Istraživanje uključuje oko 120 pacijenata i pokušaće da oceni efektivnost i reakciju pacijenata na BNT111 dok se koristi u kombinaciji sa još nekim lekovima. Sobzirom na pozitivne i dobre rezultate I faze testiranja, naučnici i medicinari gaje velike nade da će tretman izazvati veliki imuni odgovor tela, bez ikakvih posledica po zdravlje pacijenata.

Kako objašnjava doktor Ozlem Tureci ko-osnivač i glavni medicinski autoritet kompanije BioNTech:

Naša vizija je da uspešno angažujemo imuni sistem protiv kancera i infektivnih bolesti. Uspeli smo da demonstriramo potencijal mRNA vakcina protiv COVID-19. Ali ne smemo da zaboravimo da je i kancer takođe globalna pretnja zdravlju ljudi - čak i gora nego trenutna pandemija. BTN111 je već pokazao sigurnost i ohrabrujuće preliminarne rezultate u ranim kliničkim testiranjima. Sa početkom tretiranja pacijenata u fazi 2 testova, ohrabreni smo da nastavimo sa našim naporima i da ostvarimo puni potencijal mRNA vakcina i za ljude koji boluju od raka.

BNT111 je eksperimentalna anti-kancer mRNA vakcina koja je deo BioNTech FixVac platforme. Ovaj sistem uključuje više imunoterapija i tretmana, koje u sebi sadrže ćelijska uputstva kako da telo stvori antigene koji su efektivni u borbi sa više različitih tipova kancera. Upravo ti antigeni indukuju reakciju u telu pacijenta i gone imuni sistem da proizvodi antitela za borbu protiv raka.

Na ovaj način imunitet postaje "utreniran" da reaguje i uništava ćelije kancera pre nego što se prenamnože i postanu problematične.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#II faza

#Klinička testiranja

#MRNA Vakcine

#Pfizer

#Vakcina

#Vakcina protiv kancera

#mRNA

#melanom

#vakcina protiv raka

#vakcina za kancer