Raketa je ispaljena sa ostrva na istočnoj obali usred rastućih tenzija na granici sa Kinom

Indija je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da nosi nuklearno oružje dometa od 5.000 kilometara.

Raketa je ispaljena sa ostrva na istočnoj obali usred rastućih tenzija na granici sa Kinom.

- Uspešno lansiranje u sredu je u skladu sa indijskom politikom da ima minimalne i ubedljive sredstva za odvraćanje koja bi trebalo da podrže obavezu da ih nikada ne koristimo prvi - saopštila je vlada.

Raketa Agni-5 je navodno sletela u Bengalski zaliv sa veoma visokom preciznošću. Moćni raketni arsenal Pekinga primorao je Nju Delhi da unapredi svoje sisteme naoružanja poslednjih godina, a veruje se da Agni-5 pogađa ciljeve u skoro celoj Kini. Indija razvija svoje nuklearne rakete srednjeg i dugog dometa od 1990. usred sve većeg strateškog nadmetanja sa Kinom u pokušaju da ojača odbrambene sposobnosti zemlje.

Tenzije između dve zemlje su porasle, sa razmeštanjem trupa na obe strane, nakon sukoba u junu 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika ubijeno u dolini Galvan u Ladaku, a Kina je takođe pretrpela neutvrđeni broj žrtava u sukobu.

Najnoviji razgovori indijskog i kineskog vojnog lidera za rešavanje situacije na spornoj himalajskoj graničnoj liniji prekinuti su 11. oktobra, pri čemu su obe strane jedna drugu okrivile za neuspeh sporazuma.

Autor: redportal.rs

#Agni-5

#Balističke rakete

#Indija

#testiranje