Protivraketni potencijali koji se nalaze na brodovima neće moći da odbrane plovilo od ove ruske rakete

Podvodna flota Rusije dobija rakete Cirkon, koje lete devet puta brže od zvuka, što ih čini još jednim ruskim superoružjem.

Ova raketa može da pogodi brod neprijatelja različite klase i gabarita na daljini od 1.000 kilometara. Protivraketni potencijali koji se nalaze na brodovima neće moći da odbrane plovilo od ove ruske rakete. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je informaciju da je izvršeno prvo bojevo testiranje hiperzvučne rakete "cirkon" sa nuklearne podmornice.

IZVOR: YT/РБК 

Raketa je ispaljena sa podmornice iz sastava Severne flote Severodvinsk, prvog operativnog plovila klase podmornica "jasenj". Podmornice ove klase u svom naoružanju imaće hiperzvučne protivbrodske rakete "cirkon", prenose vojni portali.

Testiranje je obavljeno u Barencovom moru u noćnim uslovima, a cilj je bila imitacija broda. Prema prelimininarnim informacijama, bojevo gađanje hiperzvučnom raketom "cirkon" uspešno je završeno budući da je raketa na svim etapama leta ostvarila letno-tehničke performanse koje garantuje proizvođač.

Nova hiperzvučna krstareća raketa velikog dometa "cirkon" ima sposobnost da na svojoj putanji ostvari maksimalnu brzinu od devet mahova. Pretpostavlja se da će ovim tipom rakete biti naoružani ratni brodovi i podmornice, kako perspektivni tako i oni koji se već nalaze u operativnoj funkciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pomenuo je mogućnost razvoja i kopnene verzije hiperzvučnog raketnog sistema "cirkon". Prema različitim informacijama, dužina rakete iznosi od osam do 10 metara, dok će težina bojeve glave dostizati 400 kilograma.

Autor: redportal.rs

#Cirkon

#raketa

#rusija