Visoko agilna raketa koja putuje u stratosferu pri brzini 6.000 kilometara na čas! 🌠🌠🌠

Ovoga leta Kina je lansirala dve rakete koje su potpuno ostavile bez teksta američku obaveštajnu službu. Pitate se šta to može najveću silu na planeti da toliko prodrma? Naravno, u pitanju su HIPERSONIČNE RAKETE.

Prema Financial Times, koji je prvi objavio taj tekst, anonimni izvori koji su povezani sa elementima u američkoj obaveštajnoj službi izjavili su da je Kina lanisirala, ni manje ni više nego, Sistem za Orbitalno bombardovanje (Fractinal Orbital Bombardment System) uz pomoć hipersoničnog vozila za jedrenje oko Zemlje. Raketa je lansirana prvi put 27. jula i promašila je metu za oko 40 kilometara. Potom je još jedan slični test obavljen 13. abgusta.

Oba ova testa u potpunosti su iznenadila SAD, koja trenutno ne poseduje sposobnost da se odbrani od hipersoničnih raketa. Sudeći prema jednom od izvora, američka obaveštajna služba i nema ideju kako je kinezima ovo uopšte i pošlo za rukom.

Sa druge strane Kina je odbacila sve izjave da je sprovela test, okarakterišući ih kao tzv. zapadnjačku propagandu. Prema njima test je bio za svemirsku raketu i nije odudarao niodčega uobičajenog.

ŠTA SU HIPERSONIČNE RAKETE?

Uopšteno, hipersonična oružja su u isto vreme ekstremno brza i daleko agilnija nego konvencionalni raketni sistemi. To su rakete koje se šalju u gornju atmosferu Zemlje pri brzinama od 5 maha i više - što znači MINIMUM 5 PUTA BRŽE OD ZVUKA 😲, odnosno 6.174 kilometara na čas pre no što se okrene ka svom cilju na površini planete.

Iako su to neverovatne brzine, to nije glavni faktori koji odvaja ove sisteme od klasičnog raketnog naoružanja. Mnogo zemlje već poseduju sisteme koji mogu da operišu po sličnim principima. Sa druge strane hipersonične rakete su, pored toga što imaju sposobnost velikih brzina, mogu da se lako i brzo preorjentišu i menjaju trajektorije čak i pri samom prilazu meti - poput krstarećih raketa.

Prethodno navedeno hipersonično vozilo kineza je suštinski hipersonični avion napunjen raketnim glavama koje jezde po gornjoj atmosferi planete, koje se u svakom trenutku mogu presmeriti i izmanevrisati ka željenoj meti.

Ovakve sposobnosti donose sa sobom poprilično jasne bonuse, svakome ko ih poseduje - raketa može da poleti iz nepredvidivog smera i pravca, velikom brzinom i da promeni trajektoriju po želji. Uz sposobnost da, po potrebi, nosi i nuklearne bojeve glave.

Od ovakvog oružja, trenutno, ne postoji način da se odbranite.

Prema rečima kineskih državnih novina Global Times:

Hipersonični raketni sistem označava kraj američkog raketnog štita.

KO POSEDUJE HIPERSONIČNA ORUŽJA?

U poslednjih nekoliko meseci skoro sva pažnja javnog mnjenja je bila usmerena na Kinu i njen razvoj hipersoničnih raketnih sistema, ali oni su daleko od toga da su jedina sila koja ih poseduje. SAD razvija istovetnu tehnologiju još od 2000. godine. Prema poslednjim izveštajima u Istraživačkog odseka Kongresa SAD, Rusija, KIna i SAD poseduju najnaprednije hipersonične sisteme i vojne programe. Međutim, prema izveštaju Financial Times, Kina je sada čvrsto zasela na prvo mesto u trci.

Pored navedenih zemalja i više drugih, uključujući i Australiju, Indiju, Francusku, Nemačku i Japan takođe razvijaju tehnologiju hipersoničnih raketa. Prema određenim izveštajima, raketna proba Severne Koreje prošlog meseca je upravo bio test hipersonične rakete.

Predsednik SAD Džo Bajden je na sve informacije koje dolaze iz Kine i koje se tiču ove nove tehnologije regaovao izjavom da je zabrinut, ali ništa više od toga. Ipak su i SAD, samo nekoliko dana nakon kineskog raketnog testa, obavile i svoj test različitih komponenti za hipersonične raketne sisteme za ofanzivnu upotrebu na velike distance.

Ni Rusija nije ostala po strani što se tiče hipersonične tehnologije, ona je još 2019. godine objavila da je njen hipersonični raketni sistem Avangard uvršten u arsenal vojske. Pride, početkom meseca, uspešno je po prvi put lansirala i hipersoničnu raketu sa nuklearne podmornice.

Iako je tehnologija hipersoničnih raketa prisutna tu već neko vreme, novi sistemi koji se razvijaju na osnovu nje će biti temelj sledeće generacije modernih sistema naoružanja.

Autor: redporta.rs

#5 maha

#6.000 kilometara na čas

#Hipersonične rakete

#Hipersonični sistemi

#Oružje

#Raketni sistem

#Raketni sistemi

#SAD

#Stratosfera

#Trka

#kina

#naoružanje

#planeta

#rusija

#zemlja