Svetlost 1000 sunaca 🌠🌠🌠🌞

Akceleratori čestica su mašine koje guraju naelektrisane čestice do neverovatnih brzina, u glavnom sa ciljem da se nasilno sudare sa drugim česticama. One nikako ali nikako ne smeju da budu blizu ičije glave, a kamoli da nečija glava bude recipijent sudara - to je upravo naučio jedan Rus, na najteži mogući način.

Jula 13, 1978. godine fizičar Anatolij Bugorski je radio na svom mestu u okviru U-70 sinrotrona, najvećeg akceleratora čestica u Sovjetskom savezu. U tom trenu 36-godišnjak je vršio inspekciju delova opreme jer jedna izgleda bila u kvaru - kada se dogodila nesreća.

Nesvestan opasnosti nastavio je normalno, ne znajući da je i nekoliko sigurnosnih mehanizama takođe zakazalo. Tada se nagnuo da pregleda glavnu cev, poslednji deo opreme, kada mu je protonski zrak direktno prošao kroz zadnji deo lobanje pri brzini tek neštoj manjoj od same brzine svetlosti.

Pravo u lobanju i napolje kroz lice.

U prvom trenu nije osetio nikakav bol. Znao je šta se dogodilo, jer je (kako je sam rekao) "video svetlost jaču od 1000 Sunaca". Nije rekao nikome, završio je sve svoje dnevne obaveze i zaputio se kući da sačeka ono što je bilo neizbežno - smrt.

Po njegovoj proceni apsorbovao je 500 gradi radijacije, što je smrtna doza. Nije imao pojma da je nivo bio nemerljivo veći, između čak 200.000 i 300.000 gradi radijacije! 💀💀💀

Tokom noći, lice je počelo da mu natiče dok nije sebe više mogao da prepozna, ali s obzirom da je ostao živ, ujutru je posetio doktora. Odatle je prevežen na kliniku u Moskvu. To je učinjeno ne iz razloga da bi mu se pomoglo, već više da bi se njegova smrt mogla posmatrati Live. Što se tiče doktora, Anatolij je već bio mrtav.

U sledećih nekoliko dana koža je počela da mu se ljušti oko ulazne i izlazne rane, prikazujući direktan i jasan put kojim je čestica progorela kroz njegovu kožu, lobanju i mozak.

Na sveopšte čudo svih, ostao je živ.

Moždano tkivo je nastavilo da mu gori još nekoiko godina, lice mu je postalo paralizovano sa leve strane, gde je takođe i izgubio sposobnost sluha. Najčudnije od svega, kako je stario desna strana je pokazivala znakove starenja dok leva - NIJE.

U sledećih nekoliko decenija često je imao napade, ali je ostajao funkcionalan. Nastavio je da se bavi fizikom i čak i doktorirao. Imao je više sreće nego pameti. Uzak snop zraka, iako je napravio veliku štetu, promašio je sve vitalne delova mozga.

Deset godina nakon nesreće nije smeo nikome da kaže šta se dogodilo, vlada Sovjetskog saveza mu je uručila izričitu zabranu. Ali on je preživeo, osim prolazak svetlosnog zraka kroz lobanju, i sam Sovjetski savez. I živ je i dan danas. 😊

Autor: redportal.rs

#Akcelerator čestica

#Progorelo kroz mozak

#Proton

#Protonski

#Radijacija

#Udar

#brzina svetlosti

#gurnuo glavu u akcelerator čestica

#preživeo

#protonski zrak