Kazna u slučaju Kembridž analitika trebala je biti bliža 100 miliona dolara, oko 4,9 milijardi dolara manje nego što je plaćena, tvrde akcionari

Fejsbuk je pristao da plati milijarde dolara dodatno uz početnu kaznu koju je Savezna komisija za trgovinu zatražila 2019. godine kako bi zaštitila izvršnog direktora Marka Zakerberga od lične odgovornosti u vezi sa masovnom istragom curenja podataka, tvrde akcionari u par tužbi objavljenih u utorak.

U tužbama podnesenim prošlog meseca na Sudu za kancelarije u Delaveru, dve grupe akcionara su se pozvale na interne rasprave među članovima upravnog odbora Fejsbuk tvrdeći da su odobrili preplatu kazne u iznosu od 4,9 milijardi dolara kako bi zaštitili Zakerberga, suosnivača i najvećeg akcionara kompanije, i izvršnog direktora Sheril Sandberg. O tužbama je ranije pisao Politico.

- Zuckerberg, Sandberg i drugi direktori Fejsbuka složili su se da odobre višemilijardnu nagodbu sa FTC kao ekspresni quid pro quo kako bi zaštitili Zakerberga od imenovanja u pritužbi FTC, podvrgnuto ličnoj odgovornosti, pa čak i od njega da se izjasni - , navodi se u jednom od tužbi.

FTC je započeo istraživanje Facebooka 2018. godine nakon što se pojavilo otkriće da je Cambridge Analitica, britansko političko savjetovanje, pristupilo podacima do 87 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole. Istraga agencije fokusirala se na to da li je Fejsbuk prekršio zakonski sporazum koji je imao sa američkom vladom o čuvanju privatnih podataka svojih korisnika.

Zakerberg je imenovan za suoptuženog u tužbi u nacrtu žalbe koju je FTC poslala Facebook početkom 2019. godine, navodi se u delimično redigovanoj tužbi. U pritužbi se navodi da su advokati Fejsbuka utvrdili da se kompanija suočava sa novčanom kaznom u iznosu od 107 miliona dolara, ali se odbor kompanije složio da plati kaznu od 5 milijardi dolara u zamenu za to da Zakerberg i Sandberg ne budu imenovani u nagodbu.

U tužbi se napominje da je istog dana kada je objavljeno poravnanje FTC, Komisija za hartije od vrednosti najavila da će kazniti Fejsbuk 100 miliona dolara kao deo nagodbe vezane za njenu istragu u vezi sa rukovanjem podacima društvene mreže.

- Odbor nikada nije ozbiljno proverio neograničena ovlašćenja Zakerberga - , rekli su deoničari u jednoj od tužbi. - Umesto toga, omogućilo mu je, odbranilo ga i platilo milijarde dolara iz korporativne kase Fejsbuka kako bi mu se rešili problemi. -

Autor: Redportal.rs

#Cambridge Analitica

#Fejsbuk

#Mark Zukenberg

#Savezna komisija za trgovinu