Skandal oko otkazivanja kupovine naoružanja, vrednog 37 MILIJARDI DOLARA, se ne smiruje

Ministar spoljnih poslova Francuske optužio je Australiju i SAD za širenje laži oko novog bezbednosnog pakta zbog koga je Pariz bio primoran da opozove svoje amasadore.

Žan Iv Le Drian je takođe i otvoreno optužio ove dve zemlje saveznice za "licemerstvo, dvostruke standarde, narušavanje poverenja i nepoštovanje".

Pakt, o kome je reč poznat je pod imenom AKUS posledica njegovog potpisivanja je obaranje ugovora vrednog više desetina milijardi dolara koji su potpisale Francuska i Australija.

Sa druge strane, premijer Australije Skot Morison odgovorio je da je samo radio ono što je u interesu bezbednosti njegove države. Insistirao je na tome da je francuska Vlada bila oduvek svesna da ugovor vredan 37 milijardi dolara o izgradnji 12 konvencionalnih podmornica (potpisan 2016. godine), neće podmiriti potrebe Australije tj. neće pomoći njegovoj zemlji da ostvari strateške ciljeve. Kako je naveo:

Naravno da je ovo veliko razočarenje za Francusku i razumem njihovo negodovanje. Ali u isto vreme, Australija kao suverena nacija, mora uvk da se vodi svojim državnim interesima i da u skladu sa njima donosi svoje odluke.

AUKUS dogovor, koji takođe uključuje i Veliku Britaniju, omogućiće Australiji pristup tehnologiji da izgradi podmornice na nuklearni pogon uz pomoć kojih će se boriti protiv sve većeg kineskog uticaja u Južnom kineskom moru.

O raskidu ugovora francuska Vlada je bila informisana samo nekoliko sati pre javne objave Australije o pristupu AUKUS paktu.

Celu ozbiljnost skandala i koliko su zapravo narušeni odnosi među SAD i Australije sa jedne i Francuske sa druge strane, najbolje sumira ministar spoljnih poslova Le Drian:

Činjenica je da smo po prvi put u istoriji diplomatskih odnosa SAD i Francuske opozvali naše ambasadore na konsultacije je ozbiljan politički potez i presedan. On jasno ukazuje koliko je velika kriza između naše dve države.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma Autralija će biti uzdignuta na nivo pomorske nuklearne sile i biće tek sedma zemlja koja među svojim pomorskim jedinicama poseduje i nuklearne balističke podmornice.

Autor: redportal.rs

#AUKUS

#Ambasadori

#Balističke

#Francuska

#Kriza

#Mornarica

#Nuklerne

#Pakt

#Podmornice

#SAD

#Velika Britanija

#australija

#kina

#opoziv