Godine 2011. i 2015. zabeležena mučenja pritvorenika elektrošokovima, kablovima za struju, vezivanje za radijatore i slične radnje

STRAZBUR, BANJALUKA, SARAJEVO: Policija u Sarajevu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) zatvorenike je udarala, šamarala, tukla bejzbol palicama ili sličnim objektima, navodi su u najnovijem izveštaju Komiteta za sprečavanje torture Saveta Evrope.

- Ova zlostavljanja su očigledno počinjena od strane kriminalističkih inspektora s namerom da osumnjičenike nateraju na priznanja, a ovu praksu primenjivali su i pripadnici interventnih jedinica tokom privođenja - naglašeno je u izveštaju, koji je objavljen juče, a rezultat je posete iz juna 2019. godine.

Kristijan Loda, član delegacije koja je posetila BiH, i predstavnik Sekretarijata Saveta Evrope, za Nezavisne novine je rekao da su u Sarajevu, osim ove prakse, imali problem pokušaja sprečavanja predstavnika delegacije da posete razne ustanove.

Mirza Hadžiabdić, portparol Policije Kantona Sarajevo, Nezavisnim novinama je rekao da su pročitali navode koji su izneseni u izveštaju:

- Preporuke koje su izneli pažljivo razmatramo i postupićemo u skladu s njima - naglasio je Hadžiabdić.

Jedna od preporuka iz izveštaja je da se pitanje priznanja krivice i provodi i tretira na drugačiji način. Primera radi, kako je istaknuto, često se priznanje krivice tretira kao potvrda pretpostavki policijskih službenika, umesto da se pažnja pridaje priznanjima koja mogu biti iskorišćena na sudu kao dokazni materijal.

- Komitet preporučuje vlastima u BiH, a posebno ministarstvima unutrašnjih poslova FBiH, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, da osiguraju da se policijske dužnosti obavljaju u skladu s relevantnim propisima. S tim u vezi, potrebno je redovno provoditi treninge kada se radi o policijskim inspektorima. Uopšteno gledano, Komitet bi želio da je informisan o različitim elementima koji se odnose na regrutaciju i procedure u radu policijskih službenika - naglašeno je.

Najveći napredak je, sudeći prema izveštaju, ostvaren u policijskim stanicama i zatvorima u RS, posebno kada se radi o Centru javne bezbednosti Banjaluka, gde su u izveštajima iz 2011. i 2015. ovog komiteta zabeležena mučenja pritvorenika elektrošokovima, kablovima za struju, vezivanje za radijatore i slične radnje.

Inače, kako je objasnio Loda, Komitet obavlja periodične redovne izveštaje otprilike svake 4 godine u svakoj od zemalja članica Saveta Evrope i ad hok posete u slučaju ako za tim postoji potreba.

Autor: Dejan Šajinović

#Bejzbol palice

#Sarajevo

#policija

#zatvorenici