Spomenik podignut 2011. godine, rušen je i 2014, a počinioci nisu otkriveni

U noći između ponedeljka i utorka oskrnavljena je spomen ploča podignuta u znak sećanja na 24 srpska borca i civila ubijena u selu Jelačići kod Kladnja.

Spomenik podignut 2011. godine, rušen je i 2014, a počinioci nisu otkriveni. Ovaj put vandalizam su počinili uoči tradicionalnog okupljanja Jelačana u nedelju po Trojčindanu.

U kladanjskom selu Jelačići treći put je polupan spomenik koji su zajednički podigli preratni meštani sela i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Spomenik je polupan posle 19.00 časova, nakon što su vernici završili košenje trave i uređivanje površine oko spomenika. Spomen ploča namerno je razbijana udarcima tupim predmetom.

– Ovo nije prvi put i nije prva provokacija, ali navikli smo da te radnje nisu procesuirane. Nije to samo spomen-ploča, uništena je imovina meštana, šumsko bogatstvo, bacali su kurbane po selu da nam stvaraju neprijatan miris kad dođemo – priča predsednik Zavičajnog udruženja "Jelečići" Draženko Erdalić.

Ruka vernika, ma koje vere, ne bi ni posegla za skrnavljenjem spomenika, kažu Jelačani. Ni počinioci zločina na pravoslavnu Novu godinu 1994, komšije muslimani nisu im nepoznati. Ovaj slučaj prijavljen je tamošnjoj policiji, ali meštani ne veruju da će oni koji su počinili ovo delo ikada biti otkriveni, jer to nije bio slučaj ni ranije.

Jelačići su samo jedno od 18 srpskih sela u opštini Kladanj, a koja su sravnjena sa zemljom. Od predratnih 300 stanovnika u Jelačiće se niko nije vratio, a u opštinu Kladanj tek desetak starijih Srba.

Autor: redportal.rs

#Jelačić

#Kladanj

#Muslimani

#Spomenik

#srbi