Predsednik SAD Džo Bajden poručuje da će zadržati vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog Emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Zvanični portparol talibana Zabiulah Mudžahid je, u postu na Tviteru, objavio stvaranje nove države - Islamski Emirat Avganistan, podelivši i sliku na kojoj je zastava Emirata sa grbom. Deklaracija dolazi manje od nedelju dana nakon pada Kabula u ruke islamističke militantne grupe.

Ova militantna grupa preuzela je u nedelju kontrolu nad Kabulom pošto je svrgnuti predsednik Ašraf Gani pobegao, pronašavši utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zapadne zemlje nastavljaju evakuaciju svojih državljana i avganistanskih saradnika iz Kabula. Do sada je evakuisano više od 6.000 diplomata, humanitaraca i civila. Na aerodromu je bezbedno i mirno jer ga kontrolšu američki vojnici, ali problem prave talibani koji drže pod kontrolom sve puteve ka aerodromu. Predsednik SAD Džo Bajden poručuje da će zadržati vojsku u Avganistanu dok se poslednji Amerikanac ne evakuiše, makar to značilo i probijanje poslednjeg roka za povlačenje trupa, 31. avgusta.

pročitajte još

GORI FABRIKA KARTONA!

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Islamski Emirat

#Talibani