Pucnjava u Kabulu, vidi se dim iz američke ambasade! 💣💣

Talibani su započeli ofanzivu pre gotovo dve nedelje, zauzevši niz ključnih gradova i graničnih prelaza

Talibani su saopštili danas da kontrolišu celu teritoriju Avganistana, javlja agencija TAS S pozicajući se na TV Al-Arabija. U saopštenju talibana koje je prenela ta TV navodi se da se u glavnom gradu Kabulu ne vode borbe. Delegacija talibana pregovara u predsedničkoj palati u Kabulu, gde se danas očekuje i zvanična predaja vlasti, navodi se u izveštaju TV Al-Arabija. Kako se navodi u saopštenju talibana, na svim ulazima u grad su snage islamista koje će tu biti u pripravnosti sve do mirne predaje vlasti.

U izveštaju agencije TAS S navodi se i da je Al-Arabija prenela i da će predsednik Avganistana Ašraf Gani u narednih nekoliko sati podneti ostavku.

Ministar unutrašnjih poslova Avganistana Abdul Satar izjavio je ranije da će primopredaja vlasti biti mirna i da jedinice talibana neće jurišati da osvoje glavni grad. Islamski militanti proterani su iz Kabula, uz pomoć saveznika, pre 20 godina, posle 11. septembra i napada na SAD.

Foto: Tanjug/AP/Tanjug/AP

Glavni grad Avganistana, Kabul, poslednji je veliki grad koji drže vladine snage, nakon što su svi glavni gradovi provincije pali pod ofanzivu talibana. Talibani, islamistička militantna grupa koja je zauzela velike delove Avganistana, počeli su danas da ulaze u predgrađa Kabula.

Iz kabineta predsednika Avganistana Ašrafa Ganija se potvrđuje da se "pucnjava mogla čuti na brojnim lokacijama oko Kabula", ali da su snage bezbednosti, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, sačuvale kontrolu nad glavnim gradom, prenosi Rojters.

Vrh američkih misija u Kabulu sada radi na aerodromu, a diplomate iz EU su se preselile na sigurniju, nepoznatu lokaciju u glavnom gradu.

Talibani zauzeli vazdušnu bazu i zatvor Bagram

Talibani su zauzeli i vazdušnu bazu i zatvor Bagram. Kompleks je bio epicentar rata protiv talibana i Al-Kaide skoro 20 godina do prošlog meseca, kada su se američka trupe povukle ne obavestivši avganistanske vlasti, prenosi BBC.

Koalicione snage predvođene SAD došle su tokom decembra 2001. godine, a Bagram je razvijen u ogromnu bazu koja može da primi i do 10.000 vojnika.

U kompleksu se nalazi zatvor, u kome je prijavljeno 5.000 zatvorenika talibana, dok talibanski izvori tvrde da su pustili ove zatvorenike.

Zatvor Bagram postao je poznat kao avganistanski Gvantanamo, po zloglasnom američkom vojnom zatvoru na Kubi. Zatvor su prvobitno izgradili i vodili Amerikanci, ali je predat avganistanskim vlastima 2013. godine.

Predsednici SAD Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp posetili su bazu tokom svog predsedničkog mandata.

Nakon munjevitog napredovanja prema glavnom gradu, talibani su naredili svojim borcima da se suzdrže od nasilja i dozvole siguran prolaz svima koji žele da odu, a od žena je zatraženo da se upute prema zaštićenim područjima, rekao je lider talibana u Dohi.

Foto: Tanjug/AP/Tanjug/AP

Stanovništvo je izvestilo medije da su u nekim rubnim delovima grada, talibani ušli mirno, bez upotrebe oružja. Ipak, kako prenosi Tanjug, u ovom trenutku u prestonici Avganistana odjekuje pucnjava.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj se vidi dim koji izlazi iz američke ambasade. Prema nezvaničnim informacijama, navedeno je u objavi, radnici ambasade SAD spaljuju dokumenta pre evakuacije.

Kako su saopštili talibanski čelnici, u toku su pregovori o prenosu vlasti. Bezbednosna situacija u glavnom gradu u rukama je avganistanske vlade, javlja Al Džazira. Objavili su i drugo saopštenje, kojim žele da uvere banke, trgovce i druge preduzetnike da su njihova imovina, novac i institucije sigurni i da će moći da radie kao i do sada.

Šef privremene vlade Ali Ahmad Džalali, akademik i bivši ministar unutrašnjih poslova viđen je na mestu šefa privremene vlade, navela su tri diplomatska izvora za Rojters. Za sada nisu primećeni veći pokreti talibanske vojske, rekao je američki zvaničnik.

Uprkos uveravanjima, ljudi nastavljaju da napuštaju gradske ulice i pokušavaju da nađu načine za povratak kućama. Na zvaničnom nalogu predsedničke palate navodi se da se po gradu čuju hici, ali da snage bezbednosti u saradnji sa međunarodnim partnerima, drže situaciju pod kontrolom, iako "talibani nadiru sa svih strana".

Glavni grad Avganistana poslednji je veliki grad koji drže vladine snage. Zaposleni u vladinim ustanovama panično beže iz prestonice.

Talibani su započeli ofanzivu pre gotovo dve sedmice, zauzevši niz ključnih gradova i graničnih prelaza.

Talibani: Životi i imovina neće biti ugroženi. Trojica avganistanskih zvaničnika rekla su za AP da su talibani ušli u predgrađa Kalakan, Karabag i Pahman.

- Ničiji život, imovina i dostojanstvno neće biti ugroženi, a životi stanovnika Kabula neće biti izloženi riziku - saopštili su talibani.

Talibanski munjevit napredak do vrata avganistanske prestonice usledio je kada su helikopteri sleteli u američku ambasadu rano u nedelju i kada su viđena oklopna diplomatska vozila koja napuštaju područje oko kompleksa, preneo je Asošijejtid pres. Diplomate su pokušale da unište poverljiva dokumenta, šaljući dim s krova ambasade, rekao je AP pozivajući se na anonimne američke vojne zvaničnike, prenosi Vašington post.

Samo nekoliko sati pre, talibani su zauzeli grad Džalalabad, dodajući glavni grad istočne provincije velikim delovima zemlje koje militanti sada kontrolišu. Do pada je došlo samo nekoliko sati nakon što su talibani zauzeli Mazar-i-Šarif, severni grad koji se dugo smatrao uporištem protiv talibana

Italija evakuiše svoje građane iz Avganistana, kao i SAD

Italija je poslala vojni avion u Kabul, kojim će preostali italijanski građani, koji su još u Avganistanu, biti vraćeni kući, piše agencija AGI. Ministar odbrane Lorenzo Guerini je izjavio da će Italija evakuisati i sve Avganistance i njihove porodice koji su radili za predstavnike Rima u Avganistanu.

Foto: Tanjug/AP/Tanjug/AP

U Italiju je već stiglo 228 Avganistanaca sa porodicama koji su radili kao pomoćno osoblje ili prevodioci za potrebe italijanske misije.

Prema pisanju agencije, i ostale zemlje članice NATO evakuišu svoje građane iz Avganistana zbog ofanzive talibana koji se velikom brzinom približavaju glavanom gradu Kabulu i straha od eventualne odmazde.

U toku 20-godišnje vojne misije u Avganistanu, u okviru Alijanse zapadnih zemalja predvođenih SAD, poginula su 53, a ranjeno je 700 Italijana.

- Godine rada i ulaganja su nestali u dimu - izjavio je povodom talibanske ofanzive u Avganistanu evropski komesar za ekonomiju, Paolo Džentiloni.

SAD evakuišu osoblje svoje ambasade helikopterom. Zvaničnici navode da se diplomate prevoze do aerodroma, a još američkih trupa je poslato da pomognu u evakuaciji.

Prošle nedelje, američka obaveštajna služba procenila je da Kabul neće pasti najmanje još tri meseca, prenosi Rojters.

Autor: Redportal.rs

#Italija

#SAD

#Talibani

#kabul