Ovo je prvi razgovor od kako je Džo Bajden postao američki predsednik

Šefovi timova za trgovinske pregovore između SAD-a i Kine razgovarali su danas telefonom prvi put od početka mandata novog američkog predsednika Džoa Bajdena, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai i potpredsednik kineske vlade LJu He imali su iskren, pragmatičan i konstruktivan razgovor, naveli su iz kineskog ministarstva, preneo je CNBC.

U saopštenju kineskog ministarstva nisu izneti nikakvi detalji o sadržaju razgovora i razvoju trgovine, ni da li će tarife uvedene pod administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa biti povučene.

Iz ministarstva su dodali da su se dve strane složile da nastave komunikaciju, te da je prvi telefonski razgovor karakterisao stav uzajamnog poštovanja.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u odvojenom saopštenju navela da je Ketrin Tai razgovarala s kineskim kolegom o vladinoj trgovinskoj politici fokusiranoj na radnike i o njenom tekućem preispitivanju američko-kineskih trgovinskih odnosa, pokrenuvši istovremeno i problemska pitanja.

Nije precizirano o kojim je pitanjima reč.

Ranije ove nedelje, američki Institut za međunarodnu ekonomiju Peterson objavio je kineske kupovine američke robe još uvek nisu u skladu sa iznosom koji je dogovoren u okviru faze 1 trgovinskog sporazuma potpisanog u januaru 2020. godine, dodaje CNBC.

Autor: Tanjug

#SAD

#džo bajden

#ekonomski timovi

#kina

#prvi sastanak