Tibetanski glečeri kriju začuđujuće tajne

Led se masovno topi kako se svet zagreva, i nekada otkrivamo stvari koje zaista možda i ne bi hteli. Studija leda iz iz tibetanskog glečera starog skoro 15.000 godina, ukazuje da se u okviru njega mogu nalaziti virusi koje nikada pre nismo videli. Virusi, do sada, otkriveni najverovatnije ne mogu da inficiraju ljude, a još manje da nam ugroze zdravlje - ali ne znamo šta se još može nalaziti dole...

Kako objašnjava doktor Ži Ping Žong sa Univerziteta Ohajo:

Glečeri su formirani postepeno, i zajedno sa prašinom i gasovima, veliki broj virusa je takođe zarobljen u ledu. Glečeri u zapadnoj Kini nisu podrobno ispitani i naš cilj je da iskoristimo informacije koje sakupimo ovde da pročitamo klimu i okruženje prošlosti. A virusi su deo tog okruženja.

Žong, zajedno sa saradnicima, je objavio članak u časopisu Microbiome, gde je analizirao led sakupljen sa Gulija visoravni (6.700 m nadmorske visine). Autori su objavili da su pronašli genetski zapis 33 virusa, od kojih su samo 4 prethodno poznata naučnicima.

Kako objašnjava ko-autor profesor Metju Salivan:

Ovi virusi pripadaju vrstama koje opstaju u ekstremnim uslovima. Oni poseduju zapise u genima koje im omogućavaju da inficiraju ćelije u hladnim okruženjima - što je potpuno neverovatno kako je uopšte moguće da se opstane u ovakvim uslovima. DNK zapise nije lako izvući i metod koje je doktor Žong razvio da izdvoji iz leda ove viruse mogu nam omogućiti da započenemo potragu za njima i na drugim mestima koje imaju slične klimatske uslove - kao na primer na Marsu, Mesecu ili u Atakama pustinji.

Prvi mikrobi u glacijalnom ledu su otkriveni još pre vek, ali tek u periodu ubrzanog topljenja leda ova tema je zaživela među naučnicima. Virusi su, pre ovog istraživanja ,potvrđeni u ledu samo dva puta, ali to je najverovatnije iz razloga jer su izvlačeni sa najekstremnijih delova planete - Antarktika i Grenlanda.

Autor: redportal.rs

#Grenland

#LED

#Nauka

#Tibet

#arktik

#kina

#novi virusi

#virusi