Male tajne velikih majstora 😅

Sunce i visoke temperature mogu poprilično uništiti biljke u bašti ili na terasi. Čak i one vrste koje ne zahtevaju preterano zalivanje ne mogu podneti ekstremnu vrućinu. 😯

U takvim situacijama briga o biljkama treba biti veća, i najvažnije je brzo reagovanje.

Erika Černoh, hortikulturistkinja Državne univerzitetske službe Oregona, otkriva nekoliko odličnih trikova kojima ćete svojim biljkama osigurati što prijatniji boravak napolju za vreme vrućina, prenosi Magazin Novosti.rs.

Foto: Unsplash.com/David Vázquez

ZALIVANJE

Zalivajte biljke duboko u zemlju, najmanje 15 centimetara ispod površine. Listovi su najbolji pokazatelj toga kada je biljkama potrebna voda, jer počnu da venu. Stoga dobro posmatrajte svoje biljke i ako listovi počnu da se spuštaju, vreme je da ih zalijete.

Osim toga, valja imati na umu to da biljke u peskovitom tlu zahtevaju češće zalivanje od onih koje su u glinenom, jer zadržava vodu mnogo duže od peskovitog tla.

Viseće i prizemne saksije zahtevaju češće zalivanje od biljaka posađenih u zemlju.

Proveravajte ih tako što ćete zabosti prst u zemlju i videti da li je suva. 🧐

Foto: Pexels.com/Disha Sheta

ZAŠTITA

Takođe, za vreme najveće vrućine viseće saksije s cvećem premestite u senku, a zemlju oko biljaka malčirajte jer će to usporiti isparavanje vode, a za to možete koristiti slamu, kompost ili razgrađeno đubrivo.

Za zaštitu posebno osetljivih biljaka koristite senku od posebno namenjene tkanine - postavite okvir i raširite tkaninu, ali nemojte je stavljati direktno na biljke kako bi imale neometanu cirkulaciju vazduha.

U vreme visokih temperatura izbegavajte sve radnje koje mogu predstavljati dodatni stres za biljku, poput presađivanja, obrezivanja ili đubrenja.

Ako uzgajate sadnice, svakako ih premestite na senovito mesto.

Autor: magazin.novosti.rs

#cveće

#temperature

#vrućina

#zaštita