Gotovo svi glečeri gube na masi

Skoro svi glečeri u svetu gube masu sve brže, kako pokazuju nove studije.

Studije, koje su objavljene u naučnom žurnalu Nature, predstavljaju najširi pogled na gubitak ledene mase u oko 220.000 glečera širom sveta koji prouzrokuje povećanje nivoa mora.

Koristeći slike Nasinih satelita sa visokom rezolucijom između 2000. i 2019. godine, grupa međunarodnih naučnika je videla da glečeri, sa izuzetkom Grendlanda i Antartika, gube oko 267 gigatona leda godišnje.

Gigatona leda bi prekrila Centralni Park u Njujorku i bila bi visoka 341 metar.

Foto: Pixabay.com

Takođe je otkriveno je da se ubrzava topljenje glečera. Gubili su oko 227 gigatona godišnje 2000. godine dok se 2015. godine to ubrzalo na 298 gigatona godišnje. Topljenja značajno utiču na nivo mora za oko 0.74 milimetara godišnje ili 21 % sveukupnog podizanja nivoa mora.

Glečeri brže reaguju na klimatske promene u poređenju sa ledom na Grendlandu i Antartiku i najviše doprinose podizanju nivoa mora. Studije će dodati dosta podataka i predviđanja će biti preciznija.

Naučnici dugo upozoravaju da podizanje temperature zbog klimatskih promena topi glečere širom sveta. Procena je da će nivo mora porasti za metar do 2100. godine.

Glečeri na Aljasci, Islandu, Alpima, Pamir planini i Himalajima su najviše stradali. Oni su bitan izvor vode za lokalne zajednice i u budućnosti bi njihovo topljenje dovelo do manjka vode i hrane u tim oblastima.

Studije nisu objasnile koji je tačan razlog povlačenja glečera, povećanje temperature usled ljudske emisije se prihvata kao uzrok.

- Teško je misliti da povećanje temperature uzrokuje topljenje i da ljudi nisu odgovorni za povećanje temperatura - dodao je naučnik.

Trajalo bi decenijama da se otopljeni glečeri obnove.

Foto: Pixabay.com

Na Grendlandu se sa druge strane brzina topljenja glečera umanjila tokom poslednjih 20 godina zbog smanjenja temperature u tom regionu.

Naučnici su rekli da je relativno brzo otopljavanje leda bez indikacija da će to prestati uskoro ali da i dalje možemo da pomognemo sa smanjenjem emisija štetnih gasova.

Autor: redportal.rs

#Glečeri

#Globalno zagrevanje

#Klimatske promene

#ekologija

#planeta