Slične zabrane postoje u Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji i Litvaniji

Ivan Zidarević, aktivista za ljudska prava iz Hrvatske, gostovao je u programu N1 HRV televizije i ispričao svoje iskustvo U Zavodu za transfuziju krvi. Naime, bio je otvoreno odbijen kada je rekao da je homoseksualac:

Godine 2015, kao stranac, sam pokušao da dam krv. Tada sam bio vraćen jer pravilnik ne poznaje strance. Prošle godine sam dobio državljanstvo i hteo sam ponovo da dobrovoljno dam krv. Svetsan sam da pravilnik diskriminiše gej muškarce. Međutim, jedan gej političar je objavio da je darovao krv i ja sam Zavod obavestio da ću doći i dati krv. Oni su mi odmah odgovorili daću biti odbijen. Ja sam želeo demokratski da učestvujem, ali sam odbijen jer sam iskreno rekao da sam homoseksualac.

Takođe je i prokomentarisao:

Gej muškarci pripadaju nekoj rizičnoj grupi. Ta zabrana ima smisla za one koji su koristili drogu intravenozno, ili za one koji koriste usluge prostitutki.. Ja sam u građanskoj zajednici sa svojim partnerom, na ovaj način država obzanjuje da smatra moju porodicu nemonogamnom u odnosu na heteroseksualnu. Ja u Hrvatskoj nikada neću moći da dam krv jer sam možda imao seks sa muškarcima. Jedna gospođa mi je i otvoreno rekla da nažalost nikada neću moći da dam krv. Da nisam rekao šta sam, niko me ne bi ni pitao.

U okviru EU, slične zabrane imaju i Grčka, Slovenija, Rumunija i Litvanija.

Autor: www.jutarnji.hr

#Davalac krvi

#Gej

#Homoseksualizam

#Hrvatska

#KRV

#zabrana davanja krvi homoseksualcima