Tihanovskaja se već mesecima nalazi u izgnanstvu u Litvaniji

Nadležni u Belorusiji su u ponedeljak objavili da se sprovodi kriminalna istraga protiv glavne beloruske opozicionarke Svetslane Tihanovskaje zbog optužbi za terorizam.

Glavni tužilac Andrej Šved izjavio je da je njegova kancelarija pokrenula kriminalnu istragu protiv Svetlane Tihanovskaje zbog sumnje da je planirala da postavlja eksplozive i podmeće požare u glavnom gradu Belorusije i nekoliko drugih gradova. Pored Tihanovskaje je optuženo još nekoliko osoba čija imena nisu poznata.

Portparolka beloruske opozicionarke koja je zajedno sa njom morala da napusti Belorusiju i pobegne u Litvaniju, okarakterisala je ove optužbe i istragu kao "apsurdne".

Haos u Belorusiji je krenuo nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu prošle godine kada je Lukašenko dobio 6. mandat i to ubedljivom pobedom. Međutim, opozicija i pojedini stručnjaci su govorili da su izbori pokradeni.

Masovne demonstracije zbog izbornih rezultata su najveće ikada zabeležene u ovoj bivšoj sovjetskoj republici, pa se u jednom trenutku beležilo na ulicama i 200.000 ljudi. U toku protesta je uhapšeno više od 33.000 ljudi.

Prethodne nedelje Svetlana Tihanovskaja pozvala je da se pokrene novi talas protesta protiv Lukašenka, međutim, policija je preplavila ulice Minska i razbila proteste. Uhapšeno je na stotine ljudi.

Autor: redportal.rs

#Belorusija

#Lukašenko

#Opozicija u Belorusiji

#Protesti u Belorusiji

#Tihanovskaja