Uočena direktna veza u analizama razvoja bolesti kod pacijenata 🩺💉

Muškarci sa niskim nivoom testosterona imaju veće šanse da razviju teže oblike COVID-19. Prethodne analize su otkrile da muškarci imaju tendenciju razvitka težih oboljenja u odnosu na žene, ali nije otkriveno zbog čega.

Da bi znali odnos između testosterona i COVID-19, istraživači su sakupili uzorke krvi od 90 muškaraca i 62 žena koji su zaraženi koronavirusom.

Od ukupnog broja pacijenata 143 su primljeni u bolnicu. Nakon toga istraživači su ponovo uzimali uzorke krvi od hospitalizovanih pacjenata 3, 7, 14, i 28. dana od kada su primljeni u bolnicu. Potom je pacijentima izmeren nivo testosterona u krvi, nivo estradiola (forme estrogena) i hormona rasta IGF-1.

Kod žena nikakva veza između nivoa hormona i težine oboljenja nije otkrivena.

Kod muškaraca sa druge strane, hormon rasta i nivo estrogena nije uticao na ozbiljnost bolesti, ali testosteron jeste. Kada su primljeni u bolnicu, ljudi sa ozbiljnim slučajevima infekcije COVID-19 imali su prosečan nivo testosterona 52 nanograma po decilitru (250 nanograma po decilitru se smatra niskim nivoom testosterona kod muškaraca), a oni sa srednje ozbiljnim slučajevima infekcije oko 151.

Trećeg dana hospitalizacije, prosečan nivo testosterona kod muškaraca sa ozbiljnim COVID-19 oboljenima paao je na samo 19 nanograma po decilitru. Ukupno 37 pacijenata je preminulo tokom izrade studije, od čega 25 su bili muškarci.

Nizak nivo testosterona kod muškaraca je takođe direktno povezan sa većim stupnjem infektivne upale u telu.

Kako objašnjava glavni autor studije i endokrinolog sa Univerziteta Saint Louis doktor Sandep Dhindsa:

Muškarci koji su bili zaraženi COVID-19 a nisu inicijalno imali teška oboljenja, ali su zato imali nizak nivo testosterona, skoro svi su završili na intenzivnoj nezi i na respiratorima u sledećih 2 do 3 dana. Čini se da nizak nivo testosterona omogućava da se efektivno predvidi kojim će se pacijentima drastično pogoršati stanje u nadolazećim danima.

I dalje nije poznato da li je nizak nivo testosterona usled COVID-19 ili su ozbiljniji oblici oboljenja nastali usled prirodno niskog nivoa.

Istraživanja se nastavljaju.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#hospitalizacija

#koronavirus

#medicina

#nizak nivo testosterona

#testosteron

#teška oboljenja