Klinička testiranja na primatima pokazala impresivne rezultate ⚗🔬

Danšnje vakcine koje posedujemo su najefektivnije oružje u borbi protiv SARS-CoV-2. Ali on nije prvi koronavirus koji je skočio sa životinje na čoveka, a neće biti ni poslednji.

Da bi sprečili buduće pandemije koronavirusa, grupa istraživača je započela sa razvojem univerzalne vakcine, dizajnirane da pruži zaštitu protiv svih vrsta koronavirusa koji su sposobni da inficiraju ljude i druge životinje. Preliminarna testiranja su se pokazala visoko efektivna na majmunima, ali još nije poznato da li će pružiti isti nivo zaštite i na ljudima.

Studija je objavljena 10. maja u naučnom časopisu Nature.

Iako niko ne zna kakav tip virusa će izazvati sledeću pandemiju, koronavirusi su definitivno stalna pretnja. Samo u poslednjih nekoliko decenija, u proseku na svakih 8 godina beleži se pojava novog koronavirusa koji pravi probleme.

SARS-CoV-1, koji je izazvao epidemiju 2003. godine, i SARS-CoV-2 koriste tzv. spajk protein da se prikače na ACE2 receptor u ćelijama ljudi i na taj način šire infekciju. Ali ne šire se samo humani koronavirusi na ovaj način, takođe se na isti način šire i svi oni koji cirkulišu u životinjama.

Kako objašnjava Kevin Saunders, glavni autor studije i direktor istraživačkog instituta pri Univerzitetu North Carolina:

Upravo iz ovoga razloga testiramo da li su vakcine efektivne i na verziju koronavirusa koji inficira slepemiševe, pored onih koji inficiraju ljude.

Saunders i njegov tim su dizajnirali novu vakcinu sa ciljem da pokušaju da naprave univerzalni imuni odgovor koji bi bio efektivan u slučaju zaraze bilo kojom vrstom koronavirusa.

Istraživanja su započeli uzimanjem antitela od pacijenta koji je bio inficiran virusom SARS-CoV-1, koji je bio efektivan protiv mnogih koronavirusa.

Na osnovu toga dizajnirali su vakcinu koja koristi nanočestice na taj način da stvara molekul koji liči na virus. Imuni sistem to prepoznaje i reaguje adekvatno, stvarajući imuni odgovor.

Na testiranjima na majmunima, vakcina je zaustavila sve infekcije nastale usled SARS-CoV-2 i izazvala proizvodnju više antitela nego bilo koja vakcina ili prirodna rekacija kod ljudi. Četiri od pet majmuna nisu imali ni trag virusa, jedan je imao veoma mali nivo koncentracije virusa u telu koji je u potpunosti nestao nakon 2 dana.

Nada je da će se nakon ekstenzivnih testiranja doći do sveopšte koronavirus vakcine koja će biti jednako i visoko efektivna protiv svih sojeva i vrsta koronavirusa. Kako ovih sada, tako i onih novih u budućnosti.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Univerzalna vakcina

#covid 19

#korona

#koronavirus

#medicina

#vakcinacija

#vakcine