Treba vratiti poverenje u vakcinu Astra Zeneka, smatra hrvatski premijer

Premijer Hrvatske Andrej Plenković informisao je danas građane da je Hrvatska do sada dobila 17 odsto od naručenih doza vakcina i dodao da tokom naručivanja niko nije mogao da predvidi zastoj u isporuci, nuspojave ili suspenziju imunizacije Astra Zenekom.

Plenković je rekao da je na jučerašnjoj sednici Evropskog saveta kazao da smatra da treba vratiti poverenje građana u vakcinu Astra Zeneka i da je neophodno obezbediti da Evropska unija dobije 100 odsto dogovorenih doza te vakcine, a ne 30 odsto.

- Loše stojimo u procentima jer nam još nisu došle doze koje su naručene. Pratio sam temeljno, nije se mogao postići dogovor ranije. Oko 405 miliona je u državama koje nemaju problem, a 40 miliona ljudi se nalazi u državama u kojima je problem - rekao je Plenković novinarima na pres konferenciji.

Hrvatski premijer govorio je i o sporu koji Evropska unija ima sa Ujedinjenim kraljevstvom i Astra Zenekom.

- Stav članica EU je da kompanije na teritoriji EU koje proizvode vakcine, treba da ispunjavaju neke obaveze. Dogovorena je puna kontrola izvoza da se vodi računa o onome šta se događa. Komisija mora pomoći da ne dolazi do zastoja. Unija će kontrolisati izvoz - naveo je hrvatski premijer.

Rekao je i da na sastanku nije bilo povišenih tonova.

- Ono što je Fajzer obećao u prvom tromesečju, ispunio je, kao i Moderna. Astra Zeneka nije i zato je nastao problem - ponovio je.

Rekao je i da su neke zemlje odlučile da kupe 5 puta više vakcina nego što imaju stanovništva.K

Komentarisao je najavu mogućeg poskupljenja vakcine Astra Zeneka, rekavši da se cene ne mogu menjati u hodu.

Cilj je, kazao je, da do leta bude vakcinisano 50 odsto stanovništva.

Kada je reč o registraciji ruske vakcine Sputnjik V, Plenković je rekao:

- Registracija Sputnjika traje. EMA učestvuje u toj verifikaciji. Mi smo im rekli da je najveći problem nastao kad su nacionalne agencije počele da odobravaju tu vakcinu brže od EMA.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Hrvatska

#plenkovic

#vakcinacija

#vakcine