Vakcinu je napravio novosibirski Institut Vektor

Vakcina protiv koronavirusa Epivakkorona je imunogen i bezbedan preparat za prevenciju bolesti, potvrđuju rezultati kliničkih ispitivanja koji su objavljeni u časopisu Infekcija i imunitet.

Na sajtu ruske službe Rospotrebnadzor, časopis je 24. marta objavio rezultate kliničkih ispitivanja među dobrovoljcima uzrasta 18-60 godina.

- Objavljeni članak pokazuje da su ispitivanja sprovedena u 2 faze: 1. faza – otvorena studija o bezbednosti, reaktogenosti i imunološke aktivnosti u kojoj je učestvovalo 14 dobrovoljaca, uzrasta od 18-30 godina, druga faza – jednostavna slepa komparativna randomizirana placebo-kontrolisana studija u kojoj je učestvovalo 86 dobrovoljaca uzrasta od 18-60 godina - piše u saopštenju.

Foto: Pixabay.com/fernandozhiminaicela

Vakcina sa 2 doze je kod 100 odsto dobrovoljaca stvorila antitela, specifična za antigene, koji ulaze u sastav vakcine.

- Serokonverzija (proces u kojem organizam stvara antitela) sa titrom neutralizujućih antitela 1:20 bio je registrovan kod 100 odsto dobrovoljaca, 21 dan nakon dobijanja druge doze - stoji u saopštenju Rospotrebnadzora.

Ovu vakcinu je napravio je novosibirski Institut Vektor i druga je vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u Rusiji. To se desilo 14. oktobra 2020. godine. Mesec dana kasnije tvorci vakcine su dobili odobrenje za obavljanje postregistracionih istraživanja (treća faza), uključujući i na starijim licima.

Autor: redportal.rs /Novosti.rs

#Vakcina

#bezbedno

#cepivo

#efikasno

#ruska vakcina