U testiranje uključene Astra Zeneka i Fajzer vakcine

Jedna britanska studija pokazala je da 2 primljene doze Fajzer ili Astra Zeneka vakcine štite organizam podjednako kao i preležani koronavirus, kada organizam razvije imunitet prirodnim putem.

Naime, od 1.456 zdravstvenih radnika zaposlenih u lancu bonica univerziteta Oksford koji su primili obe doze vakcine, nijedan nije dobio simptomatsku zarazu koronavirusom nakon što je proteklo 14 dana od primanja 2. doze vakcine.

Sa druge strane, isti nivo zaštite identifikovan je i kod onih zdravstvenih radnika koji su preboleli koronavirus i čiji je organizam prirodno razvio imunitet.

Obe grupe zdravstvenih radnika imale su po 98 procenata manje šanse da razviju simptomatsku reakciju u dodiru sa koronavirusom u odnosu na osobe koje nisu ni vakcinisane, a nisu ni bile izložene virusu do početka istraživanja.

Kada je počela analiza podataka, većina zdravstvenih radnika koji su učestvovali u ovoj studiji nije još uvek primilo 2. dozu vakcine. Ovo predstavlja razlog što procenat smanjenja šansi za simptomatsku reakciju nije 100, već 98 odsto.

Naime, istraživanjem je utvrđeno da 1. doza Fajzer ili Astra Zeneka vakcine pruža zaštitu u iznosu od 67 posto, tako da je bilo lekara koji su imali simptomatsku reakciju između 2 primljene doze vakcine.

U celokupnom istraživanju učestvovalo je ukuono 13.109 zdravstvenih radnika, od kojih je 8.285 primilo Fajzer vakcinu.

Iako ovo istraživanje još uvek nije prošlo naučnu recenziju, ono je objavljeno na portalu MedRiv. Videćemo hoće li ono biti od značaja u odluci koju EMA treba danas da donese u pogledu toga da li je korišćenje Astra Zeneka vakcine bezbedno.

Autor: redportal.rs

#britanska studija

#korona

#oksford

#pritansko istraživanje

#vakcinacija

#vakcine

#vakcinisanje