Prvi susret očekuje se do leta

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da i u Beogradu i Prištini postoji svest o tome da dijalog nema alternativu i dodao da pre leta očekuje da dođe do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji će prema svim očekivanjima postati novi premijer privremenih institucija u Prištini.

- Glavni zaključak mojih razgovora u Prištini i Beogradu je da postoji volja za dijalogom, da postoji apsolutno razumevanje da dijalog nema alterantivu i da je dijalog apsolutno ključan za normalizaciju odnosa i evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije - rekao je Miroslav Lajčak za N1.

Kako je naglasio, nijedan od aktera sa kojima se susreo na Kosovu i Metohiji i u ostatku Srbije nije postavio pitanje da li je dijalog potreban.

Povodom neuspeha EU da se do sada ostvari napredak u dijalogu između Beograda i Prištine, on je podsetio da je 10 godina dijalog vodio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

- Deset godina je dovoljno dugo za pregovarački proces. Sa dolaskom nove Evropske komisije doneta je odluka da moramo da se fokusiramo na taj proces i da imamo nekoga ko će u EU da prati i bavi se tim procesom 24 sata dnevno 7 dana u nedelji i da to što pregovaramo bude jedan sveobuhvatan sporazum o normalizacij odnosa između Kosova i Srbije - rekao je Lajčak.

Taj sveobuhvatni sporazum trebalo bi da reši sva pitanja, ona o kojima se do sada pregovaralo, kao i ona o kojima nije bilo reči u dosadašnjem dijalogu.

- To znači sva otvorena pitanja koja do sada nisu bila na stolu, ali i ona koja jesu dogovorena, ali nisu ispunjena ili su samo delimično ispunjena - objasnio je on.

On je dodao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete bio da se sastane sa Kurtijem kao pobednikom na izborima na KiM i da sa njim razgovara o dijalogu i nastavku tog procesa.

- On nije bio upućen u dijalog, pa je za mene bilo bitno da od mene dobije punu informaciju o dijalogu. Zaključak naših razgovora, a proveli smo više od 3 sata zajedno je da on razume da je dijalog potreban, on je spreman za nastavak i on je taj koji će da vodi delegaciju Kosova. Sperman je da dođe u Brisel i sastane sa Vučićem. To treba da se dogodi u razumno brzo vreme nakon formiranja institucija - naglasio je Lajčak i dodao:

- Kurti je ubeđen da sva pitanja može da reši relativno brzo. Mi imamo sigurno do kraja godine dovoljno prostora da se usredsredimo na dijalog jer Srbija očekuje izbore za godinu dana, otprilike sledeće godine na proleće. Imamo dovoljno prostora i očekujem da će prvi sastanak u razumno vreme nakon formiranja svih potrebnih institucija sigurno biti pre leta - naveo je Lajčak.

Autor: redportal.rs

#EU

#Evropska unija

#Kosovo

#Kurti

#Miroslav Lajčak

#Priština

#Srbija

#beograd

#dijalog beograda i prištine

#evropska komisija

#lajčak

#specijalni izaslanik