Sutra se očekuje još drastičniji porast

U poslednja 24 časa u Srbiji su registrovana još 2.956 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 12.054 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 14 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalaze 153 pacijenta.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 2.442 pozitivna slučaja, 153 pacijenta na respiratoru i 15 preminulih osoba.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj revakcinisanih na teritoriji cele države do vikenda je bio oko 420.000 ljudi, što Srbiju čini 1. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva.

Poseban problem jeste činjenica da je vikendom uvek manji broj pregleda, pa se prava slika o rastu broja zaraženih očekuje tek sutra. Stručnjaci upozoravaju da je naročito opasno žarište Beograd, gde je juče zabeleženo više od 1.000 zaraženih za dan.

Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba ne možemo da gledamo kako nam se pune bolnice i to sad znatno brže. To se na kraju završava vrlo teškim, pa nažalost i smrtnim slučajevima. U ovoj situaciji kada su nam lekari iscrpljeni, kada je zaista "doteralo do duvara" mi moramo to da usporimo, a onda i zaustavimo, paralelno sa vakcinacijom - rekao je danas dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Vakcina

#broj zaraženih

#korona

#kovid

#obolelih

#preminulih

#umrlih

#vakcinacija

#vakcinacije

#vakcine

#vakcinisanje