Osnivač Majkrosofta je izjavio da ćemo se u normalu vratiti oko leta

Bil Gejts (65) primio je svoju drugu dozu vakcina protiv koronavirusa pre nedelju dana, potvrdio je tokom intervjua na društvenoj mreži Clubhouse u sredu.

Iako je osnivač Majkrosofta potpuno vakcinisan, kaže da će nastaviti poštovati mere i preporuke poput nošenja zaštitne maske, prenosi Index.

- Želim da budem primer drugima - rekao je Gejts Andreu Rosu Sorkinu na Clubhouse-u, pa dodao:

- Ako se vakcinišete, i dalje možete prenositi zarazu.

Američki CDC kaže da čak i oni koji se vakcinišu protiv covida-19 moraju nastaviti poštovati epidemiološke mere protiv suzbijanja pandemije. Modernino i vakcina Pfizera/BioNTecha pokazalo se vrlo dobra u sprečavanju teških oblika bolesti i smrti od COVID-19, ali je još uvek nejasno sprečavaju li u potpunosti zaraznost.

- Neću prestati nositi masku ili prestati biti oprezan, pogotovo ne u blizini starijih ljudi koji se nisu vakcinisali - rekao je Gates Sorkinu, prenosi CNBC.

GEJTSO POVRATKU U NORMALU

Mnogi se pitaju kad ćemo se vratiti u normalu, ili barem ukinuti mere poput nošenja maske i fizičke distance.

- Tek u kasno proleće ili na leto možemo razmišljati o značajnijoj promjeni ponašanja ako brojke budu dobre - rekao je Gejts pa dodao da planira nastaviti nositi masku i tokom jeseni dok stope zaraženih ne padnu značajnije dodajući da to "nije neka strašna stvar", prenosi Index.

Šef epidemiologije u Americi dr Antoni Fauči, rekao je da postoji mogućnost da će Amerikanci morati nastaviti nositi maske do 2022. godine te da će to zavisiti od toga kako i koliko brzo virus cirkulira u zajednici.

Autor: redportal.rs

#Korona virus

#Vakcina

#bil gejts