Mali paleontolog Lili 💗

Nešto poput obične šetnje obalom u Velsu se za oštrooku 4-godišnju devojčicu pretvorilo u pravu avanturu. Krajem januara Lili Vajlder je ugledala otisak stopala dinosaurusa u zalivu Bendriks. Samo zahvaljujući njoj taj otisak je sada na putu u muzej. 💗

Prema podacima Geološkog društa Londona, zaliv je poznat po svojim nalazima fosilizovanih otisaka i slojevima sedimentnih naslaga iz perioda dinosaurusa. Same kamene naslage i formacije su oko 220 miliona godina stare, a prvi dinosaurusi su se pojavili pre oko 230 miliona godina. Tako da je većina nalaza u zalivu uglavnom od prvih manjih vrsta i krokodila.

Otisak koji je našla mala Lili je jedan od najbolje očuvanih nalaza ikada otkrivenih.

Sudeći prema Seli Vajlder, mami malog paleontologa, nalazio se na niskom kamenu na oko metar visine. Tu ga je spazila i odmah krenula da doziva tatu.

pročitajte još

Ostrvo hobita 💗

Lili je dala i izjavu za BBC, u kojoj je detaljno objasnila koliko voli dinosauruse (omiljeni joj je ultrakrvožedni Ti-reks) i da ima celu kolekciju dinusaurus lutkica i igračaka. Lilin otac Ričard je slikao fotografije otiska, koje je podelio sa familijom. Ali tek je oštroumna Lilina baka insistirala da stupe u kontakt sa stručnjacima i da jave šta su i gde pronašli.

Većina otisaka koji su preživeli u zalivu su od različitih vrsta krokodila, dok je samo Lilin otisak od primitivne vrste dinosaurusa. Otisak dužine 10 cm je ostavio Garallator, koji je troprsti bipedalni (hoda na 2 noge) dinosaurus. Primerak koji je prošao tuda je bio oko 75 cm visok i 2,5 m dugačak mesojed, koji je verovatno lovio manje životinje i insekte.

Otisak je pomeren iz zaliva i sada je deo kolekcije Nacionalnog muzeja u Kardifu. Nalaz će biti deo kolekcije, koja će se prventstveno koristiti za dalja istraživanja. Kada bude bila deo stalne postavke, ispod imena nalaza ponosno će stajati i ime male Lili. 🥰

Autor: Theresa Machemer / redportal.rs

#Dinosaurusi

#Jurasic Park

#Velika Britanija

#devojčica

#par iz doba jure

#vels