Bivši direktor Fejsbuka rekao da će mu otključati, ali za 10% vrednosti 🙃

Oko 20% od postojećih 18,5 miliona bitkoina, što je ukupne vrednosti 140 milijardi, nalazi se u digitalnim novčanicima kojima vlasnici ne mogu da pristupe, prema podacima firme Chainalysisa, objavio je juče Njujork tajms.

Vlasnici najpoznatije kriptovalute na svetu su zabrinuti jer znaju od kolikog ih novca deli zaboravljena lozinka ili na neki drugi način izgubljen pristup svom nalogu. Wallet Recovery Services, firma koja pomaže u takvim situacijama, odnosno u pronalaženju izgubljenih digitalnih ključeva, navodi da prima 70 zahteva dnevno od ljudi koji pokušavaju da pristupe svojim digitalnim novčanicima. To je 3 puta veći broj nego pre mesec dana.

U intervjuu za Njujork tajms, Stefan Tomas, programer iz San Franciska, kaže da su njegovi pokušaji da se priseti lozinke bili neuspešni. IronKey dozvoljava 10 pokušaja za prisećanje lozinke, a njemu su ostala još samo 2 pokušaja da otkrije lozinku pre nego što se nalog trajno zaključa. Imao je 7.002 bitkoina, a oni su vredeli ove nedelje oko 220 miliona dolara.

Lozinka omogućava pristup IronKeyu, malom hard disku u kome su njegovi lični ključevi za pristup digitalnom novčaniku u kome drži bitkoine. Bivši direktor sektora bezbednosti u Fejsbuku Aleks Stamos, u tvitu o tome juče je ponudio pomoć Tomasu da dođe do svog novčanika. Ali ne besplatno, već za 10% vrednosti. 🤣

Nakon toga, mnogi su počeli da mu se javljaju kako bi im pomogao, ali Aleks je onda tvitovao da je to bila šala i obrisao je početni tvit:

- Novinari: Šalim se kad kažem da ću otključati. To bi trebalo istražiti, ali ja nisam prava osoba. Molim vas, prestanite da šaljete ljude da me pitaju da im otključam novčanike.

IZVOR: TW / @alexstamos

Pojavili su se i hakeri koji pokušavaju da pristupe digitalnim novčanicima sa velikim količinama bitkoina, uključujući i jedan sa 69.370 bitkoina vrednih oko 690 miliona evra. Još od nastanka kriptovalute 2009. godine, vlasnici gube ključeve ili hard diskove koji im služe za pristup bitkoinu.

Autor: redportal.rs

#IronKey

#bitkoin

#lozinka