Karačanov protiv učenja srpskog jezika u S. Makedoniji

Zamenik bugarskog premijera i ministar odbrane Krasimir Karakačanov postavio je juče pitanje premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu "ko to jača srpski uticaj" u toj zemlji.

On je to pitanje uputio na Fejsbuku, povodom čestitke dana Svetog Save koje su Zaev i lider opozicije Hristijan Mickoski uputili srpskoj zajednici u Severnoj Makedoniji, negodujući i zbog najave Zaeva da će srpski jezik biti vraćen u toj zemlji kao izborni predmet i da će biti izgrađen srpski kulturni centar u Skoplju.

Foto: Wikipedia

U tom kontekstu Karakačanov je naveo da je Skoplje optuživalo Bugarsku i njega lično da će bugarska blokada na otvaranje pregovora Severne Makedonije sa EU dovesti do jačanja srpskog uticaja.

- Jasno je da se taj uticaj ojačava, ali čudim se koga tačno ojačava. Ili se radi o onome što mislim, da taj uticaj nikada nije ni oslabio - upitao je Karakačanov.

Govoreći o srpskom kulturnom centru koji, kako je najavljeno, treba da bude otvoren u Skoplju, on je upitao da li će se u tom kulturnom centru govoriti o tome da je, kako je naveo, Kraljevina Srbija okupirala Vardarsku Makedoniju 1913. godine i da li će se pominjati, kako tvrdi, nasilne promene porodičnih prezimena sa -ov i -ev na -ić.

- Da li će se u tom kulturnom centru pominjati i to da je dominantno etnički bugarsko stanovništvo u Vardarskoj Makedoniji bilo prinuđivano svakog dana na prvom času da se kune srpskom kralju Aleksandru i da govore "Ja sam pravi Srbin" - upitao je Karakačanov Zaeva.

Uz to je pitao i da li je taj deo "tužne istorije Makedonije deo kulturnih veza s Srbijom?".

On smatra da aktuelna politička elita u Skoplju želi da oda poštu, kako navodi, "dželatima svog naroda" i ocenjuje da je "veoma čudna balkanska verzija stokholmskog sindroma". Ili, kako navodi, "možda je reč o beogradsko-moskovskom sindromu".

- Prijatelju Zaev, kolega Mickoski, za COVID-19 smo vam poslali vakcinu, ali za stokholmski sindrom nije otkrivena vakcina niti lekovi - poručio je Karakačanov.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Bugarska

#Makedonija

#Srbija

#bugarski ministar odbrane

#karačanov

#mickoski

#ministar odbrane bugarske

#zaev